Na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2021. godini za stavku „obitelj i djeca“ Grad Vukovar je 4. najbolje rangirani grad prema zabilježenim izdvajanjima i to sa 244,27kn per capita, odnosno 32,42 eura po glavi stanovnika.

Mjerama poput naknade za novorođenčad, naknade za troškove stanovanja obiteljima s troje ili više djece mlađih od 16 godina, sufinanciranja cijene dječjih vrtića, osiguravanja školskog materijala, pribora i preobuke, osiguranja besplatnih ljetovanja te božićnih paketića, financiranja i sufinanciranja gradskog i međugradskog prijevoza za srednjoškolce i studente kao i stipendija te nagrada za izvrsnost, ali i kadrovskim stambenim zbrinjavanjem Grad Vukovar nastoji omogućiti najbolje uvjete života za najmlađe sugrađane, njihove roditelje te olakšati svakodnevicu brojnim obiteljima.

U 2022. godini, kao i 2023. nastavljena je provedba svih mjera, a osluškujući potrebe sugrađana Grad Vukovar svakodnevno radi na razvijanju, nadogradnji i poboljšanju istih, ili pak uvođenju novih mjera.

„Smatram kako je ulaganje u djecu i mlade obitelji izravno ulaganje u budućnost, stoga Grad Vukovar veliku pozornost posvećuje upravo njima. Nerijetko ističemo svoju posvećenost u osiguranju kvalitetnih uvjeta života mladim sugrađanima u našem gradu. Osluškujemo njihove potrebe, zajedno s ravnateljima vrtića i škola nastojimo osigurati sve što će našim malim sugrađanima doprinijeti u procesu njihovog obrazovanja, a po izlasku iz osnovne škole nastavljamo se posvećivati njihovom daljnjem što kvalitetnijem školovanju. Brinemo i za naše studente jer sam siguran kako će oni svojim znanjima jednoga dana doprinositi svome gradu. Također, na raspolaganju stojimo mladim obiteljima koji svoju budućnost vide u Vukovaru. Zajedno sa svima njima kreiramo mjere i usmjeravamo sredstva tamo gdje je potrebno, stoga mi je drago da je naš trud prepoznat. Vukovar od prošle godine nosi i naslov najboljeg grada u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike, a što je stečeno dugogodišnjim radom i posvećenošću te zasigurno nastavljamo u istome smjeru.“, dao je istaknuti gradonačelnik Ivan Penava u povodu zauzimanja još jednog visokog mjesta na ljestvici najboljih u Hrvatskoj.