U organizaciji Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, i ove godine komemoracijom i polaganjem vijenaca odana je počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima.

U završnoj fazi Drugog svjetskog rata, ovdje je poginulo 1.027 bugarskih vojnika i časnika. Svake godine, uz predstavništvo Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, počast odaje i Grad Vukovar. Na Bugarskom groblju u Vukovaru 2016. godine postavljen je i novi spomenik s popisom imena svih žrtava stradalih na ovom području.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U ime Grada Vukovara ove je godine počast odao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo važnost očuvanja sjećanja na žrtve.

Turbulentno 20. stoljeće bilo je prepuno totalitarnih sustava i prepuno žrtava. Ovdje, u Vukovaru, daleko od svoga kraja, poginuli su bugarski vojnici, a počast im odajemo ispred spomenika koji je podignut 2016. godine njima u spomen. Ovo mjesto bilo je oštećeno za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te je potom obnovljeno. Počast smo odali i poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Oni su svojom žrtvom  prekinuli niz totalitarnih sustava u Hrvatskoj te su omogućili da živimo u demokratskom i slobodnom društvu. Na tome im moramo biti zahvalni“, rekao je Dimić.

Veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj NJ. E. gđa Iva Nikolaeva Kruleva zahvalila je Gradu Vukovaru što svake godine s njima odaje počast te što brine o spomeniku njihovim vojnicima i časnicima. Istaknula je kako se počast tradicionalno oda uz Dana Europe i Dan pobjede nad fašizmom te Dan oružanih snaga Republike Bugarske.

Počast su odala i izaslanstva Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja te Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kao i predstavnici bugarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te predstavnici bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba.