Polaganjem vijenca i prigodnim programom 5. srpnja 2024. godine obilježena je 17. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vječno počivalište pukovnika Marka Babića, a nastavljeno je svetom misom u crkvi Gospe Fatimske te kratkim prigodnim programom na Trpinjskoj cesti.

Uz obitelj Marka Babića  i njegove suborce počast su polaganjem vijenaca odala izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar, Policijska uprava Vukovarsko-srijemska te brojni drugi.

Predsjednik savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara i saborski zastupnik te Markov suborac Tomislav Josić rekao je kako je Marko Babić bio istinski heroj koji je herojstvo dokazao i u Domovinskom ratu, ali i poslije njega.
Poslije rata Marko je radio na serijalu Heroji Vukovara u kojemu je pokazao male, obične ljude koji su branili naš grad, a da nije bilo njega to nikada ne bi bilo snimljeno. Otišao je prerano. Izgubili smo puno dobrih u Domovinskom ratu i poslije njega, a puno loših je ostalo. O Marku sve najbolje, volio bih da su svi naši branitelji danas s nama jer vjerujem da su živi da bi situacija u Vukovaru i Hrvatskoj bila puno drugačija. Ostalo nas je malo koji o istini možemo govoriti i to ćemo činiti kako se zlo nikada ne bi ponovili ni zaboravilo“, rekao je Josić naglasivši važnost komemoracija i sjećanja na heroje Domovinskog rata poput pukovnika Marka Babića.

U okviru prigodnog programa na Trpinjskoj cesti nazočnima su se obratili suborci Marka Babića, Marin Mrđen i Zlatan Bašić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Markov suborac Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Prigodne glazbene brojeve izvela je Ivona Krajinović, a nazočni su imali prilike čuti i pjesmu „Marko Babić“ autorice Silvije Čapelje, učenice istoimene Srednje strukovne škole u Vukovaru, u izvedbi učenice Antonije Sadlek.

Marko Babić bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade te jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Marko će ostati zapamćen po tome što je u obrani Vukovara, krvave 1991. godine, na Trpinjskoj cesti uništio 14 tenkova, a organizirao je i iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove "Žuti mravi" i "Pustinjski štakori". Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovjedništvo 3. bojnom. Preminuo je 5. srpnja 2007. godine je od posljedica moždanog udara.