Povodom 101. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo Grada Vukovara - pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić te pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić, upalilo je svijeću podno njegove spomen biste na Trgu Republike Hrvatske.

"Možemo zasigurno tvrditi da je dr. Tuđman najveća povijesna ličnost hrvatskog naroda i to ne samo u turbulentnom 20.stoljeću, nego i u kompletnoj hrvatskoj povijesti, za što postoje mnogobrojni dokazi. Stvorio je i respektabilnu vojnu silu, oslobodio okupirane dijele Hrvatske te proveo mirnu reintegraciju koja je sačuvala mnoge živote. Mnogi stanovnici Vukovara, bez obzira na nacionalnost, trebaju biti zahvalni dr. Tuđmanu jer je svojom vizijom uspio sačuvati grad i ljudske živote te dovesti do današnjeg suživota i načina razvoja grada, što mi moramo pratiti i prenositi mladima.", poručio je pročelnik Dimić.

Poruku u ovoj prigodi uputio je i gradonačelnik Ivan Penava.

"Današnji dan, dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prilika je za podsjetnik na sve što je činio na putu izgradnje neovisne nam i slobodne Republike Hrvatske. Ljubav prema domovini, vjera, hrabrost i odlučnost vodile su ga u ostvarenju našeg višestoljetnog sna, stoga nasljeđe koje nam je ostavio trebamo čuvati dužnom pažnjom. Temelji koje je postavio, ideje koje je zastupao i za koje se zalagao moraju nam biti vodilje u kreiranju naše budućnosti i izgradnji boljeg nam hrvatskog društva. U sjećanje na utemeljitelja moderne hrvatske države, neka mu je danas i uvijek vječna slava i hvala.", ističe gradonačelnik Penava.

 

Foto: Hrvatski radio Vukovar