Grad Vukovar i Centar dr. Ivana Šretera podnijeli su kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv 51 pripadnika bivše JNA zbog napada na Vukovar i počinjenih ratnih zločina u Vukovaru i okolnim mjestima, objavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić. 

Podnesena kaznena prijava potkrijepljena je dokumentima, odnosi se na tzv. „operaciju Vukovar“ te bjelodano pokazuje tko je upravljao, osmislio i naredio sve što se događalo prije 32 godine. Prijava je podnesena protiv 51 osobe koja je sudjelovala u ratnom zločinu nad Vukovarom, a iz nje je vidljivo da je sve kontrolirala JNA kao i da je naoružavala sela gdje su bili nastanjeni pretežno Srbi 1990. i početkom 1991. godine.

"Nije normalno da jedan grad bude sravnjen s zemljom, da 2717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1800 civila strada u granatiranjima i da za to nalogodavci ne odgovaraju", kazao je Penava i dodao da je riječ o političkoj odluci i da, ako se bude pitala aktualna hrvatska vlast, presuda protiv vrha JNA nikada neće ugledati svjetlo dana.

"Razlog tomu je jer tim strukturama još uvijek vladaju kontraobavještajne službe bivše države i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se s Vukovarom i drugim našim mjestima mora trgovati", ustvrdio je.

Ocijenio je apsurdnim da premijer Plenković nudi pravosudnu pomoć Ukrajini i podržava Izrael umjesto da fokus stavi na Hrvatsku i rješavanje odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i hrvatskim narodom.

Apsurdnim je ocijenio i to da imamo presudu Haaga za zločin na Ovčari, a nemamo hrvatsku presudu za zločin nad Vukovarom.

"Niti jedna institucija u Hrvatskoj nema popis žrtava iz Domovinskog rata te je Crkva bila primorana napraviti popis, a trebala ga je načiniti država. Isto je i s ovom kaznenom prijavom na kojoj su imena 51 osobe iz zapovjednog lanca bivše JNA", kazao je Tomislav Josić i dodao da je paradoks jer trebamo biti zahvalni sudu u Haagu da je nekoga osudio za zločine na Ovčari i u Lovasu jer naše pravosuđe nije bilo sposobno ni podignuti optužnice za te zločine.