Danas se obilježava Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova. Program obilježavanja započeo je u mislima i molitvama s onima koji više nisu među nama, koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku i Vukovar. Izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast svim počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu je na tom mjestu predvodio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Tonio Vučemilović.

Počast su polaganjem vijenaca odali izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora te Vlade Republike Hrvatske kao i gradovi i općine prijatelji Grada Vukovara te političke stranke.

Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je služio vlč. Marin Putilin.

Nakon svete mise održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koju je prigodno otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo.

Gradonačelnik Ivan Penava svim Vukovarkama i Vukovarcima čestitao je Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova.
„Vukovarci su svoj grad naučili voljeti razrušen, gotovo sravnjen sa zemljom, s posebnom ljubavlju i tada im je bio najljepši. Ništa nas u tom viđenju ne može spriječiti, pa ni današnja kiša i loše vrijeme. Siguran sam da ćemo ove dane provesti u veselju i radosti slaveći postignuća svojih sugrađana, svih nas kao zajednice. Čestitam vam Dan grada“, poručio je gradonačelnik.

Prigodno su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja za 2024. godinu. Nagrada za životno djelo uručena je Mirjani Kulić za izuzetna postignuća na području odgojnog obrazovanja, izv.prof.dr.sc. Siniši Maslovari, dr. med, specijalistu otorinolaringologu i audiologu za iznimne zasluge na području zdravstva, znanstveno-istraživačkog rata iz otoneurologije i vestibularne rehabilitacije, kao i promicanju dijagnostike i liječenju vrtoglavice te formiranja dijagnostičko-rehabilitacijskog centra u NMB „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar te Tomislavu Čorku za iznimne zasluge pri organizaciji Kolone sjećanja 18. studenoga koji se ujedno nazočnima i obratio u ime laureata te zahvalio na priznanjima.

Medalja Grada Vukovara uručena je Biljani Krnjajić, Ankici Manojlović, Anti Zeljku, Mohamedu Kamalu, Rozaliji Jakumetović, Ivanki Miličić, fra Slavku Antunoviću, Stjepanu Vukušiću, Mariju Lovriću, Mili Kuncu, Antunu Duganu, Ivanki Mihajlović, Igoru Rakoniću, Edinu Zujoviću te Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Plaketa Grada Vukovara uručena je Tamburaškom sastavu „Allegro“, Šahovskom klubu Codeasy Vukovar, Udruzi žena Vukovar, Humanitarnoj udruzi „Duga“ Vukovar te Sportskom moto klubu „Golubica Vukovar“.

U jutarnjim satima, ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, Cvjetni korzo pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“ održan je u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju na kojemu su najmlađi Vukovarci, kostimirani u raznoliko cvijeće, dvoranu na nekoliko sati učinili cvjetnom livadom.

Dan će se kraju privesti svečanim otvorenjem 6. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ također u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju u 18:00 sati. Glazbeni spektakl priprema na istoj lokaciji popularni Jole od 21:30.

Sve Vukovarke i Vukovarci u povodu Dana Grada Vukovara mogu besplatno posjetiti sve vukovarske muzeje, uključujući i Vukovarski vodotoranj, uz predočenje osobnih iskaznica.

Program obilježavanja Dana Grada Vukovara traje do 10. svibnja. U subotu i nedjelju, 4. i 5. svibnja, obilježit će sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića, ali i brojne manifestacije u sklopu festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. U subotu će na središnjem gradskom trgu publiku zabaviti Klapa Rišpet od 21:30 sati, a u nedjelju od 20:30 sati Tiho Orlić.

Manifestacije će se u znaku sporta nastaviti i od 7. do 10. svibnja, a program obilježavanja završit će u petak, 10. svibnja u 20:00 sati, koncertom Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske u Hrvatskom domu Vukovar u sklopu Koncertnog ciklusa Eltz.

U nadolazećim danima Vukovar će biti središte brojnih događanja, a vjerujemo kako će naši sugrađani te brojni posjetitelji uživati u pripremljenom programu.

Sretan Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova!