U prepunoj Galerija Oranžerija u srijedu 10. travnja 2024. godine otvorena je arheološka izložba OSTAVA SOTIN - SKRIVENO BLAGO KASNOG BRONČANOG DOBA.

Izloženi predmeti otkriveni su 2016. godine pri arheološkom nadzoru u Vukovarskom prigradskom naselju Sotin nakon čega je slijedila restauracija.

Ostava Sotin svrstava se u miješane ostave II. horizonta kulture polja sa žarama – Ha A1, a njen pronalazak od iznimne je važnosti u kontekstu rasprostranjenosti ostava II. horizonta u ovom dijelu Europe i spada među najznačajnije arheološke nalaze u Hrvatskoj posljednjih godina.

Ukupno 177 predmeta od bronce koji potječu s početka kasnog brončanog doba (13. i 12. st.pr.Kr) svjedoče o životu kasnobrončanodobne zajednice.
Ostava uključuje oružje (mačevi, koplja, bodeži), obrambenu oprema (ulomci kacige, knemide i štitnik za ruku), oruđe (sjekire, pijuk, srpovi, noževi, pile), nakit (ogrlice, narukvice, pojasevi, nanogvica, igle, fibula, privjesci, nakit za kosu, aplike), limove, toaletni pribor (britve), žice i poluprodukte.


Na otvorenju izložbe su govorile autorica izložbe Gorana Kušić, kustosica Arheološke zbirke Gradskog muzeja Vukovar i Daria Ložnjak Dizdar s Instituta za arheologiju u Zagrebu koje su ujedno i autorice tekstova u katalogu koji prati izložbu. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović pozdravila je sve prisutne, a izložbu je u ime gradonačelnika Grada Vukovara otvorila Ružica Marić, savjetnica za kulturu gradonačelnika Grada Vukovara.


Izložba je otvorena do 10. svibnja 2024. godine.


Izložba je financirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Autor fotografija je Miroslav Šlafhauzer.