Prošlu školsku godinu natjecanje Dabar provedeno je u tjednu od 7. do 11. studenog i obilježila ga je impozantna brojka od 5927 sudionika iz 209 škola diljem Republike Hrvatske. Iza nas je po prvi put provedeno međunarodno natjecanje Dabar u organizaciji udruge "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta i CROZ-a, te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako je Republika Hrvatska postala jedna od najuspješnijih zemalja u prvoj godini natjecanja i od ove godine postala punopravnom članicom ove organizacije.
Za ovu školsku godinu, pripreme su u tijeku, radi se na izboru zadataka, njihovom prevođenju, postavljanju u Loomen, pripremaju se prezentacije za učenike i nastavnike, objave na društvenim mrežama....
Za sve koji su sudjelovali i za one koji će se po prvi puta uključiti u ovaj izazov, pripremili smo nekoliko korisnih informacija kako bi natjecanje proteklo bez poteškoća i na zadovoljstvo svih naših učenika i nastavnika. Uz to se moramo pohvaliti kako su po prvi puta i hrvatski zadatci dio Dabrove kolekcije.
Natjecanje se provodi na CARNetovom sustavu Loomen, uz obaveznu uporabu elektroničkog identiteta u sustavu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pri čemu se učenici natječu u jednoj od pet kategorija:
MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,
MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,
KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,
MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i
GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.
Sudjelovanje na natjecanju je dobrovoljno i besplatno.
Neovisno o kategoriji, učenici riješavaju 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.
Službena stranica natjecanja je: http://www.ucitelji.hr/Naslovnica/Dabar.aspx na kojoj se mogu naći sve potrebne informacije o samom natjecanju, prezentacije i Zbirka sa 65 zadataka koji su korišteni na hrvatskom natjecanju prošle godine.
Uz sve ovo, kako bi se učenici što bolje pripremili za natjecanje u studenom, na raspolaganju je i PseudoDabar - Moodle kolegij dostupan svima s AAI@EduHr, preko poveznice http://bit.ly/pseudodabar
Škole se prijavljuju svake godine za sudjelovanje na natjecanju putem online obrasca. Poželjno je da jedna osoba iz škole napravi prijavu za sve sudionike. Obrazac za prijavu sadrži polja koja je potrebno unijeti: ime i prezime učitelja, e-mail učitelja (obavezno uz uporabu korisničkih podataka @skole.hr), MZOS šifra škole, ime škole te broj učenika po razredima.
Pridružite nam se!