Gradsko natjecanje Hrvatskog Crvenog križa ima izuzetno važan cilj, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivaciju mladih za humanitarno djelovanje u zajednici. Ove je godine održano 7. ožujka u OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar i organizirano se odvijalo u dvije kategorije – ekipe podmlatka i ekipe mladeži.
Ekipe podmlatka čine učenici od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole dok ekipe mladeži čine učenici od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole. Natjecanje se organizira po jedinstvenim uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kojima su točno određeni načini i kriteriji te rokovi natjecanja. Natjecanja mladih HCK održavaju se od 1996. i na njima je do sada sudjelovalo više od 120 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Za organizacijski dio samog natjecanja bili su zaduženi djelatnici Gradskog društva Crveni križ Vukovar pod vodstvom ravnatelja g. Vlatka Glavaša dok su se za dinamičan natjecateljski dio pobrinuli učenici osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim mentorima.
Natjecanja na svim razinama provode se na način da prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolaze sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji traje 8 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana i praktična provjera. Sve ovo pokazuje zahtjevnost koju moraju proći svi članovi tima. Tim broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao tim moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prema sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti , tolerancije i osnažiti timski duh.
I ove su godine u kategoriji Mladeži, vukovarske Gimnazijalke pokazale izvrsno teorijsko i praktično znanje te osvojile 1. mjesto čime su osigurale sudjelovanje na Međužupanijskom natjecanju Mladi Hrvatskog Crvenog križa 4. travnja 2020.
Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna djelatnost koju Gimnazija Vukovar provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Radimo to već 19 godina jer želimo potaknuti mlade na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti. Do sada su vukovarski gimnazijalci ostvarili zapažene rezultate na gradskim i međužupanijskim natjecanjima a sve to ne bi bilo moguće bez izvanrednih učenika spremnih na odricanja i naporan i kontinuirani rad.
Ove godine pobjednički sastav Gimnazije Vukovar činile su djevojke: Katarina Jovakarić (2A) - voditeljica tima (4.C), Ena Kolak (4B), Matea Hatwagner (2A), Ivana Cvitković (2A) i Josipa Ljubas (4C). Tim su bodrile i aktivno sudjelovale u njegovoj pripremi učenice Paula Rambousek (4C), Sara Bošnjak (4C) i Josipa Pravdić (4C) pod mentorstvom svoje profesorice Sanje Pavlović Šijanović.
Čestitke svim sudionicima natjecanja na uloženom trudu, usvojenim znanjima i vještinama a veselom i prijateljskom atmosferom pokazali smo da natjecanje nije svrha sebi samom već da nas svaka aktivnost na ovom području čini sigurnijima, humanijima i plemenitijima u svim trenucima našeg života. Ponosni smo na ostvareni rezultat i osvojeni pehar ali nam je najveća nagrada to što smo kroz aktivnosti pripreme i vježbe stekli potrebna znanja i neophodne vještine koje ćemo moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva te što svi zajedno širimo osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu, a upravo ti osjećaji potiču nas na aktivno organiziranje i sudjelovanje ne samo na natjecanjima već i u akcijama humanitarnog karaktera.