Među 400 inovacija i poslovnih ideja iz 23 države predstavljenih na međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR/ INOVA 2022, svoje mjesto imao je i vukovarski vodotoranj, projekt vukovarskih gimnazijalaca.

Ovogodišnja Izložba održana je od 12. do 14. listopada pod motom „TJEDAN INOVACIJA“ u Osijeku a trodnevnu izložbu obogatile su brojne radionice, panel rasprave kao i natjecanje u pisanju poslovnih planova BUDI UZOR.

Za vukovarske gimnazijalce Bučko Blanku, Sovar Hrvoja, Šijanović Laru i Hutinec Frana, najzanimljiviji, ujedno i najstresniji bio je prvi dan izložbe i nastup pred međunarodnim ocjenjivačkim žirijem. Samo ocjenjivanje radova provodio je tročlani žiri koji vrednuje projektno rješenje i njegovo predstavljanje. Ekipa vukovarske gimnazije izvrsno se snašla u predstavljanju projekta te se osnažila u javnom nastupu naučivši ovladati tremom i razvivši originalne tehnike za pridobivanje i zadržavanje pažnje brojnih posjetitelja.
Vukovar je grad i najveća hrvatska riječna luka na Dunavu, obrazovno je, gospodarsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije. Grad je to, bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Grad heroj i grad heroja. Ponosan na svoju prošlost i spreman za izazove sadašnjosti, tim vukovarske gimnazije svojim je projektom IoT modela vukovarskog vodotornja spojio ponosnu prošlost i perspektivnu budućnost.

Dodjela nagrada mladim inovatorima, upriličena je isti dan na temelju odluka međunarodnog žirija a ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatno odličje!

Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR®, učenici su imali priliku predstaviti svoj projekt jednako kao i pogledati projekte učenika iz brojnih obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske kao i drugih država, što pozitivno utječe na daljnju motivaciju za inovatorskim radom kao i na razvoj poduzetničkog duha.

INOVA BUDI UZOR primjer je kako je moguće povezati sustav obrazovanja, znanost i gospodarstvo. Promicanje novih tehnologija i inovativnog poduzetništva te osiguranje infrastrukturne, financijske i savjetodavne potpore tehnološki utemeljenim projektima poticaj je mladim inovatorima da svojim radom i angažmanom postanu uzor svojim vršnjacima, budućim generacijama ali i društvu u cjelini.

Zlatna medalja, veliko je priznanje za Gimnaziju Vukovar. Nakon prethodno ostvarenog uspjeha i trećeg mjesta na Junior Engineer Academy te prvog mjesta na Natječaju za najbolji srednjoškolski rad, učenici su sa svojim mentorima Sanjom Pavlović Šijanović i Davorom Šijanović, marljivo radili na stjecanju novih tehnoloških znanja, razvoju prezentacijskih vještina i timskog duha, što je rezultiralo osvajanjem zlatne medalje na INOVA BUDI UZOR 2022.

Projektnom timu, cilj je čuvati kulturnu baštinu grada Vukovara, jačati osjećaj identiteta promicanjem poštovanja za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost jednako kao što i svojim radom i znanjem žele doprinijeti podizanju kvalitete života mladih na području grada Vukovara i motivirati svoje vršnjake u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko čestitala je nagrađenim učenicama i njihovim mentorima na zlatnom odličju, istaknuvši kako još jedno priznanje projektu Vukovarski vodotoranj, zasigurno predstavlja veliki poticaj za sve vukovarske gimnazijalce te da su permanentan trud, suradnja i timski rad učenika i nastavnika siguran put ka uspjehu i prepoznatljivosti škole i izvan granica županije i države.