{gallery}2014/02/17/01{/gallery} Kako bi se upozorilo na opasnosti na internetu i pravila sigurnog ponašanja, svake se godine, drugog utorka u veljači, obilježava Dan sigurnijeg interneta – tradicija koja je počela 2004. godine unutar par zemalja Europe a kako zanimanje za Dan sigurnijeg Interneta raste neopisivom brzinom od 2004. danas se provodi na šest kontinenata u više od stotinu zemalja, uključujući 27 zemalja Europske Unije i naravno Hrvatsku koja je službenom članicom EU postala 01.07.2013. Službeni hrvatski predstavnik ove manifestacije je Portal Suradnici u učenju - http://www.ucitelji.hr/ .
Današnje vrijeme nudi obilje internet tehnologija koje nam omogućuju stvaranje novih prostora za kreiranje životnog stila i ispunjavanje slobodnog vremena različitim aktivnostima. Upravo, otvaranjem tih novih prostora, nameće se i potreba educiranja djece i mladih na internetu ali i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, a to su prvenstveno roditelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola.
Pred nas je postavljen odgovoran zadatak kako stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih, te stoga već treću godinu za redom nudimo različita rješenja. Vukovarski gimnazijalci pod mentorstvom svojih nastavnica Sanje Pavlović Šijanović, prof.mentor i Karoline Dvojković,prof.mentor, kroz prethodne godine ugostili su brojne predavače poput gdin.Darka Čorkovića iz PU Osječko-baranjske koji nas je upoznao sa temom Djeca i mladi u riziku društvene mreže, gdin. Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanju djecu iz Osijeka koji nas je upoznao sa mogućnostima zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu koje nudi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka,gđa. Marina Bukal policijska službenica Odjela za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske govorila je o privatnosti i sigurnosti na internetu,sa nagaskom na činjenici „Zaštita prije svega". Zajednička poveznica svim predavanjima bila je primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta te savjeti i iskustva u svrhu lakšeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg snalaženja u svijetu suvremenih tehnologija.
I ove godine, organizirano je niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta: učenici su izložili svoje radove u vidu materijalnih i digitalnih plakata na temu: "LET'S CREATE A BETTER INTERNET TOGETHER"!, organizirana je tribina na kojoj nam je gost bila gđa. Mirna Marić,policijska službenica za nadzor i planiranje - za prevenciju iz PU Vukovarsko-srijemske i gđa.Renata Ivanković, prof.matematike i informatike,voditeljica posebnih obrazovnih programa iz CARNeta. Kroz tribinu Dan sigurnijeg interneta 2014., vodile su nas moderatorice-učenice 4.razreda Opće gimnazije Iva Horvatić i Žana Kunji. Uz predavanja koje su nam održale naše gošće, ravnatelj Gimnazije Vukovar gdin.Davor Šijanović pohvalio je učenike za odgovorno ponašanje na internetu i uputio na nastavak edukacije vezane za sigurnost na području web prostora. Učenice Marina Glavočević i Željka Marić ( 4.razred prirodoslovno-matematičkog usmjerenja) predstavile su kratak ali iznimno koristan film o zlostavljanju putem interneta te nas uputile kako i gdje prijaviti zlostavljanje. Učenici Mateo Pravdić i Vinko Vidović ( 4.razred prirodoslovno-matematičkog usmjerenja) prezentirali su rad: Napravimo bolji internet zajedno, u kojem je naglasak bio na pozitivnim edukativnim stranama interneta i načinima sigurnog „surfanja" internetom koristeći razne programe za filtriranje, programe za roditeljski nadzor i još mnogo interesantnih i zanimljivih savjeta. Učenice 4a razreda općeg usmjerenja Ivana Čolak i Josipa Kolar, prezentirale su putem prezija svoj uradak u koji su implementirale uratke svojih kolega iz razreda, te su uz to što su nam govorile o sigurnosti na internetu, predstavile digitalne plakate i filmove. Sve to, pomno je pratio naš učenik Bogdan Erdelji svojim fotoaparatom.
Posebno mjesto zauzeli su rezultati ankete Dan sigurnijeg interneta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za koju smo se počeli pripremati u listopadu prošle godine na Županijskom stručnom vijeću nastavnika informatike/računalstva. Koordinatorica ankete bila je Darija Dasović Rakijašić,nastavnica informatike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci. Anketu su učenici ispunjavali anonimno, u razdoblju od 13. do 31. siječnja. U anketi su sudjelovali učenici srednjih škola naše Županije, a anketu je ispunilo 1153 učenika. Cilj ankete bio je: dati učenicima i roditeljima uvid u uobičajeno ponašanje tijekom rada na računalu/internetu.
U protekle dvije godine obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta u Gimnaziji Vukovar, provedene su dvije ankete, jedna među učenicima Gimnazije Vukovar, a druga među roditeljima učenika Gimnazije Vukovar, i obje su pokazale rezultate nesrazmjera shvaćanja interneta i opasnosti interneta o kojima učenici znaju puno više od svojih roditelja. Ono što je pohvalno iz dobivenih rezultata je dobra educiranost učenika, a s druge strane, nam se nameće izazov kako povećati zanimanje i razviti svijest o prednostima i nedostacima interneta kod roditeljeske populacije.
Anketa koja je provedena nad učenicima srednjih škola naše Županije, ukazala je na činjenicu, kako je naglasila prof.Dasović Rakijašić, s obzirom da se učenici uglavnom služe računalom bez kontrole roditelja, ne iznenađuje sve veća pojava nasilja putem interneta. Razlog pomanjkanja kontrole je uglavnom neinformiranost roditelja o „drugoj strani" interneta te da je zabrinjavajuće upravo to što, iako su u prethodnim odgovorima izjavili da provode puno vremena na internetu, roditelji ne smatraju da je to problematično čak i kada to utječe na količinu sna i uspjeh u školi.
Sve, do sada provedene aktivnosti od iznimne su važnosti za odrastanje učenika u sigurnom okruženju jer pomažemo učenicima da steknu znanja i praktične vještine za sigurnu i samostalnu upotrebu interneta. Učenici na taj način unutar svog ponašanja razvijaju osobne mehanizme za filtriranje i blokiranje, kako bi izgradili uspješne strategije prepoznavanja mogućih opasnosti i donošenja prikladnih odluka te razvila kritičku internetsku pismenost. Ujedno se trudimo usmjeriti roditelje na njihovu neposrednu uključenost u virtualni svijet i zato je od iznimne važnosti osvijestiti i educirati roditelje osnovnim stvarima i terminologiji u korištenju interneta, a u svemu tome mogu potražiti pomoć od nas nastavnika ali i upravo od svoga djeteta, što je uz jasno pokazivanje interesa za ono što dijete radi ujedno i odlična mogućnost za uspostavu otvorene komunikacije i odnosa povjerenja.
Sve ove aktivnosti, pokazuju nam da smo na dobrom putu....i zato nastavljamo dalje...