{gallery}2015/02/09/01{/gallery} O Internetu i suvremenim informacijsko-komunikacijskim dostignućima posljednjih se godina govori više nego o svim ostalim medijima zajedno. Broj korisnika iz godine u godinu raste, a internetski sadržaji sve su bogatiji i raznolikiji. Internet je postao dostupan svoj dobnoj populaciji a dječja populacija sve je više zastupljena u korištenju servisa koje nam internet pruža. Još jedna činjenica je ta da djeca danas u sve ranijim godinama dobivaju pristup Internetu. To može biti pozitivno jer Internet može poslužiti kao izvanredan alat za prikupljanje novih znanja i informacija, širenje vidika i spoznaja te naravno zabavu. S druge strane, ona negativna strana brojne su opasnosti kojima su djeca danas izložena i koje, prvenstveno za dobrobit djeteta, nužno zahtjevaju povećan oprez roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika.
Gimnazija Vukovar već tradicionalno provodi niz aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana sigurnijeg interneta jer smatramo da smo odgovorni i obvezni osigurati u najvećoj mogućoj mjeri , odrastanje učenika u sigurnom internet okruženju. Ove godine, za razliku od prijašnjih godina kada smo kroz tribine u fokus stavili vanjske predavače iz CARNeta, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, PU Osječko baranjske i Vukovarske srijemske, odlučili smo se za multimedijalnu izložbu kroz koju su naši učenici stavljeni u središte i iznjeli svoja razmišljanja pod sloganom „Let's create a better internet together!"
Već krajem 12tog mjeseca, voditeljice projekta Sanja Pavlović Šijanović, prof. mentor informatike i Karolina Dvojković, prof. mentor fizike uz financijsku i organizacijsku podršku ravnatelja Gimnazije, Davora Šijanovića, prof. TZK, pozvali su sve učenike Gimnazije Vukovar da se svojim radom uključe u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Odaziv učenika bio je iznimno velik, što je pokazatelj da su učenici zainteresirani za povećanje razine sigurnosti na internetu ali isto tako i iznimno kreativni u vlastitom izričaju. Ravnatelj Gimnazije Vukovar ističe ponos i zadovoljstvo uključivanjem učenika u niz preventivnih aktivnosti koje su imale za cilj upozoriti na opasnosti i rizike korištenja interneta, društvenih mreža te modernih komunikacijskih tehnologija te ističe razvijenu svijest i znanje učenika implementiranu u promicanje sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta te modernih komunikacijskih tehnologija.
Nastalo je niz materijalnih plakata koje smo izložili u holu škole, niz prezentacija i video uradaka koje su učenici predstavili u razrednim odjeljenjima te niz digitalnih plakata i igara objavljenih na mrežnoj stranici škole.
Poruke koje su se mogle iščitati iz učeničkih radova: na internetu smo sigurni onoliko koliko se zaštitimo, Internet postoji kako bi služio ljudima bilo koje dobi pa tako i djeci. Edukacija je ključ sigurnosti. Antivirusni softver i njegova ažuriranja postoje kako bi nas zaštitila, međutim antivirusni program nas neće zaštititi od sumnjivih stranica, programa i osoba na internetu. Internet je mreža o kojoj treba razviti svijest, na kojoj treba biti odgovoran, sumnjičav te poštovati vlastitu i tuđu privatnost. Zapamtimo, uvijek netko vreba preko weba. Ne upuštajmo se u chatove s nepoznatima, nemojmo otvarati sumnjive stranice, u virtualni svijet pustimo samo one prijatelje koje poznajemo u realnom, prošetajmo do trgovine, čestitajmo rođendan poljupcem i najvažnije, poštujmo internetski bonton i ne činimo drugima ono što ne želimo da se čini nama.
Ne preostaje nam ništa drugo, već složiti se s učeničkim porukama i nastaviti ih hrabriti i poticati na odgovorno i sigurno korištenje internetskih sadržaja i servisa upravo na načine kako su ih prikazali kroz svoje radove. I zato nastavljamo dalje...