×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/09/06/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/09/06/01

Viteška igra Moreška dinamični je bojni ples s mačevima koji se danas jedino izvodi u gradu Korčuli i to već preko 4 stoljeća, a 14. rujan 2012. u Vrtnoj restauraciji u Borovu naselju, u 19,30 sati imat će ga priliku vidjeti brojni Vukovarci.

Riječ je o plesu koji izvode dvije skupine plesača u crvenim i crnim odorama koji se bore za naklonost Bule, vjerenice Bijeloga kralja Osmana, koju je oteo Crni kralj Moro. Dvanaest parova "moreškanata" u živopisnim kostimima izvode plesne figure i "tuku" se mačevima, ubrzavajući ritam svojih pokreta i natječući se u vještini mačevanja u sedam plesnih figura ili "kolapa", koji završavaju pobjedom Bijeloga kralja i trijumfalnim krugom njegove bijele vojske.

Moreška je od Ministarstva kulture zaštićena kao nematerijalno blago Republike Hrvatske koje će nam predstaviti članovi pjevačkog društva Sv. Cecilija iz Korčule.

{gallery}2012/09/06/01{/gallery}