Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 28. godišnjice srebreničkog genocida organizirali su XII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ultramaratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Mirsad Softić krenuli su u četrvtak 6. srpnja s mjesta masovne grobnicena Ovčari put Srebrenice i masovne grobnice u Potočarima dug 227 kilometara.

"Naša je namjera podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Povezivanjem ta dva grada stradalnika želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih. Naša je poruka da se to ne zaboravi i nikada više ikome ponovi.", istaknuo je voditelj XII. Ultramaratona Vukovar-Srebrenica Ekrem Bećirović.

Na cilj trebaju stići 10. srpnja, na samu obljetnicu genocida u Srebrenici, a trče u pet etapa od Vukovara preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari). Na pojedinim dionicama pridružuju im se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele odati počast žrtvama.

U ime Grada Vukovara, ultramaratonce je s Ovčare ispratio pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

"Naš će grad uvijek podržavati ovaj ultramaraton jer simbolično povezuje dva grada simbola stradanja zbog velikosrpske agresije. Ne smijemo zaboraviti i uvijek moramo prenositi tu poruku i podsjećati mlade generacije na ono što se dogodilo. S druge strane, riječ je o velikom sportskom događaju jer ultramaratonci trče u pet dana gotovo pet maratona što je uistinu ogroman pothvat.",  poručio je Dimić.

 

Foto: HRV