U subotu 9. ožujka u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, održano je 25. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Ekipa vukovarske gimnazije natjecala se u kategoriji Mladi, u sastavu: Ivana Nikolić (2.A), Marina Halas (2.A), Hana Conjar (2.A), Jelena Pančić (1.C) i Nia Pešo (1.B) uz podršku rezervnog člana ekipe Tihomira Pauna (2.C) i mentorstvo profesorice Sanje Pavlović Šijanović. Za izvrstan organizacijski dio odgovornost su preuzeli djelatnici Gradskog društva Crveni križ Vukovar pod vodstvom ravnatelja Vlatka Glavaša.

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa ima za cilj potaknuti mlade osobe na aktivno sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima i razvijanje osjećaja solidarnosti te promoviranje odgovornog ponašanja prema sebi i drugima. Organizira se u dvije kategorije. Podmladak čini natjecateljska ekipa koja se sastoji se od pet učenika u dobi od petog razreda do završetka osnovne škole a kategoriju Mladi čini natjecateljska ekipa od pet učenika srednjoškolske dobi.

Natjecateljske ekipe pokazuju pripremljenost, znanje i vještine u pisanoj provjeri znanja u sklopu koje odmjeravaju znanja iz različitih područja, uključujući Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ, međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i prava djeteta. Kroz praktični zadatak, ekipe su izložene stvarnim scenarijima u kojima primjenjuju stečene vještine pružanja prve pomoći u situacijama raznovrsnih ozljeda, krvarenja, gušenja i drugih hitnih situacija. Kombinacija pisanih i praktičnih provjera predstavlja sveobuhvatan pregled sposobnosti i znanja natjecateljskih ekipa u sklopu kojih dokazuju kompetencije i vještine u području poznavanja i pružanja prve pomoći. Natjecanje kao takvo, promiče holistički pristup obrazovanju mladih o važnosti humanitarnog djelovanja i brige za druge u zajednici.
Vukovarski su gimnazijalci pokazali zavidnu razinu znanja u pisanoj provjeri kao i visoku razinu stečenih vještina pružanja prve pomoći na praktičnim radilištima.

Za pokazano znanje i vještine osvojili su prvo mjesto i pehar, čime su se plasirali na međužupanijsku razinu natjecanja.
Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa ne čini samo testiranje sposobnosti ili postizanje pobjede, ono predstavlja putovanje koje nadilazi granice samog natjecanja. Svi su sudionici, kroz suradnju i prijateljstvo, dokazali da je prava vrijednost ovog iskustva izgradnja stavova koje će oblikovati njihovu budućnost te doprinijeti boljitku društva u cjelini a natjecanje je mjesto transformacije, putem kojega se izgrađuju u nositelje pozitivnih promjena.