Svečano misno slavlje u crkvi Gospe Fatimske na Trpinjskoj cesti u župi sv. Josipa radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju 23. lipnja predvodio i propovijedao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić.

Koncelebriralo je 12 svećenika među kojima i bivši župnici te župe te biskup u Peruu fra Gerard Anton Žerdin. Sudjelovalo je mnoštvo vjernika, djece, mladih, redovnica i predstavnici županijske i gradske vlasti. U ime Grada Vukovara i gradonačelnika slavlju je nazočio zamjenik gradonačelnika Željko Pinjuh.

"Ovdje smo u svetištu Gospe Fatimske, u župi Josipa radnika. Josip je sačuvao svoju kuću i crkvu, a Gospa je zajedno sa svojim vjerničkim narodom pretrpjela teške trenutke razaranja, uništenja, ali kao što je u Fatimi najavila novu nadu i novu zoru za Europu i svijet, tako je isto ovdje, na ovim prostorima, naviještala uvijek novu nadu, svijet i budućnost. I zato smo joj zahvalni", rekao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Srakić.

Framaši i framašice u narodnim nošnjama prinijeli su darove, a pjevanje je animirao Mješoviti zbor župe sv. Josipa radnika pod ravnanjem Danijela Služeka uz orguljsku pratnju s. Blanke Šturm.

Misi je prethodila svečana procesija koju su predvodili ministranti noseći križ, članovi udruga koje djeluju na području župe s barjacima, članice Udruge Vukovarska golubica, članovi Udruge Svjetlo i Riječ, framaši i framašice, svećenici, biskup i nadbiskup.

Prije misnoga slavlja provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, između ostalog, je rekao: " U ovom dijelu grada prije 50 godina osnovana je župa sv. Josipa radnika i bila duhovno srce vjerničke zajednice koje je kroz ovih 50 godina vodila čovjeka Božjim putem i krijepila ga sakramentima i milostima. Ova župna zajednica doživjela je mnogo lijepih trenutaka, ali i onih teških jer tko da se ne sjeti onih dana krajem 90-tih, onih povorki ljudi koji su nosili svoje smotuljke i odlazili plačući na putu, a u povratku gledajući svoje srušene kuće i porušenu Božju kuću, crkvu Gospe Fatimske. Došlo je vrijeme obnove, kuće više nisu ruševine, a izgrađena je i ova župna crkva kao znak oporavka, obnove života i znak nove nade jer duboke i još uvijek neizliječene rane izazvane teškim ratom mogu se samo liječiti zauzimanjem za mir, solidarnost i društvenu pravednost. Zato se traži hrabrost svakog čovjeka koji je prožet vjerom, otvoren ljubavi i osjetljiv za drugog čovjeka. Zato će ova obljetnica biti poticaj da razmišljamo o svojoj sadašnjosti, ali i poziv da budućnost izgrađujemo bolju i ljepšu. Ovo je dan najprije zahvalnosti dragom Bogu čija je prisutnost kroz ovih pedeset godina bila vidljiva na svakom koraku jer ni jednog trenutka Bog nas nije ostavio ni zaboravio. Ovo je dan zahvalnosti i za voditelje ove župne zajednice, zahvala svim prijašnjim župnicima bratu Flavijanu, Franji, Anti, a danas bratu Vjenceslavu kao i kapelanu Darku i mnogim kapelanima koji su prošli kroz život ove vjerničke zajednice".

Župnik Župe sv. Josipa radnika fra Vjenceslav Janjić zamolio je nadbiskupa da pokrene ideju o izgradnji novog Pastoralnog centra na križanju ulica Hrvatskog zrakoplovstva i dr. Ante Starčevića gdje od godine 1938. stoji prazno zemljište za izgradnju nove crkve i Pastoralnoga centra. Riječ je o 6857 četvornih metara površine. "Mi danas slavimo prošlost i zahvaljujemo za prošlost. Molim vas uime vjernika koji žive u tom dijelu grada Vukovara, njih je sada blizu 2000 s tendencijom povećavanja jer se upravo tamo obnavljaju sve Batine crvene zgrade nekoć zvane Kolonije, da u dogovoru s našim provincijalnim ministrom bratom Željkom poduzmete konkretne korake oko izgradnje novog Pastoralnog centra. Pravoslavna Crkva to je učinila, a naša Katolička Crkva još nije, premda je prošlo 74 godine otkako je tvornica dodijelila zemljište za izgradnju crkve i Pastoralnoga centra", rekao je fra Vjenceslav.

Nakon misnoga slavlja u dvorištu crkve nastupio je Tamburaški sastav "Dunav" iz Vukovara.

U nedjelju 24. lipnja proslava 50. obljetnice ponovne uspostave nastavljena je misnim slavljem u crkvi Gospe Fatimske koju je predvodio biskup Žerdin .