U Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po četvrti put je dodijelio Nagradu Milan Neralić, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini. Nagrada je utemeljena odlukom Vijeća HOO-a 2019. godine, a dobila je ime po Milanu Neraliću, prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje u povijesti. Rođeni Slunjanin je na OI-ju u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u mačevanju.
Nakon što su hrvatsku himnu odsvirali potpuno gluha osoba Đurđica Šakić, učenik s autizmom Marin Bilić i najmlađa među njima - Nikolina Tutek, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru apostrofirao važnost lokalnog sporta, kao razinu s koje sve počinje: „Lokalni sport je kičma hrvatskog sporta, najzaslužniji je za sve ovo što imamo, iznjedrio je najveći dio talenata našeg sporta. A oslanja se uglavnom na volontere koji žrtvuju svoje vrijeme da bi pridonijeli napretku hrvatskog sporta. Zato zaslužuju ovakvu prestižnu nagradu, za čije utemeljenje je iznimno zaslužan naš glavni tajnik Siniša Krajač, koji je na terenu prepoznao te zasluge i inicirao njezino pokretanje.“
Nagrada Milan Neralić sastoji se od skulpture i plakete. Hrvatski olimpijski odbor je zajedno sa Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu raspisao Natječaj za izradu skulpture, a na njemu je pobijedio rad studenta Akademije Matije Gajića Puškarića. Skulptura prikazuje čin davanja mača koji vuče korijenje iz srednjeg vijeka te Neralićev žar i ljubav prema sportu i olimpizmu.
HOO-ovu Nagradu Milan Neralić za 2022. godinu kao priznanje za životno djelo dobio je odbojkaška „ikona“ Vukovara, g. Tonko Sabljić.
Uz Tonka Sabljića, nagradu su dobili još Goran Kovačić (predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice), Josip Milaković (OKK Dražen Petrović/ Zajednica sportova grada Šibenika), Branko Piljek (glavni tajnik Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije), i kao jedina udruga - Riječki sportski savez.
Svi nagrađeni istaknuli su veliku čast biti laureatima ovog HOO-ova priznanja, a Vukovarac Tonko Sabljić dodao je i da će znati uživati u njoj jer su mu u njoj sažeta četiri desetljeća konstantnog rada i vrlo trnovitog puta u sporta. Tonko Sabljić je u svojo karijeri vodio brojne klubove u Hrvatskoj kao što su MOK Kaštela, ŽOK Kaštela, ŽOK Split i ŽOK Vukovar. Upravo sa ŽOK Vukovarom je ostvario neke od najznačajnijih rezultata u svojoj i klupskoj povijesti. Dva puta je sa ŽOK Vukovarom osvojio Kup Hrvatske, jednom drugo i jednom treće mjesto u Kupu, te dva puta drugo mjesto i jedno treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske. Ostvario je i dva puta 17. mjesto na europskom prvenstvu u Challenge Cupu.