{gallery}2016/10/13/01{/gallery} U Vukovaru je u utorak 11. listopada 2016. godine održan još jedan okrugli stol iz ciklusa vukovarskih ekonomskih foruma u organizaciji Europskog doma Vukovar i njemačke Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba.

Na temu Inovativnog poduzetništva i obrazovanja govorili su doc. dr. sc. Anita Frajman Ivković s Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Arno Vinković, politolog iz Zagreba s iskustvom rada u agenciji za malo i srednje poduzetništvo u Bruxellesu.

Dr. Frajman Ivković u svom je izlaganju naglasila potrebu za suvremenim pogledom na pojam inovativnosti, jer je on mnogo biti širi od uobičajenog shvaćanja i može se odnositi i na inovativnost na društvenoj i osobnoj razini. U tom je kontekstu predstavila koncept ekonomije sreće, koji je fokus njezina znanstvena rada. Ova nova ekonomska paradigma kreće se u smjeru lokalizacije nasuprot globalizaciji, pa je tako posebno pogodna za male sredine poput Vukovara.

Kroz izlaganje su prikazani konkretni primjeri što lokalna zajednica može učiniti kako bi u nekom gradu, pa tako i u Vukovaru porasla kvaliteta života. U diskusiji su se sudionici okruglog stola složili da je za to potrebno hrabrosti, odvažnosti i međusektorske suradnje.

Među sudionicima okruglog stola bila je i grupa studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je zorno dočarala primjer inovativnosti u obrazovanju, tzv. obrnute učionice u sklopu nastave kod docentice Frajman Ivković. Nakon velikog uspjeha projekta studenti su pokrenuli inicijativu osnivanja udruge Erudio koja bi gospodarstvenicima pružala podršku u poslovanju i pomogla u umrežavanju dionika iz raznih sektora. Ovaj primjer aktivizma i međusektorske suradnje naišao je na pozitivne reakcije među sudionicima i potaknuo ideje za suradnjom osječke udruge i Ekonomske škole Vukovar, ali i drugih udruga.

Arno Vinković u svome se izlaganju fokusirao na pružanje konkretnih informacija poduzetnicima vezano za inovativnost u poslovanju na razini Hrvatske i EU, pa je tako predstavio korisne mrežne servise koji poduzetnicima besplatno pružaju svoje savjetodavne usluge. Obzirom na slabu pojavu inovativnosti u Hrvatskoj i moguću neupućenost poduzetnika o brojnim mogućnostima koje bi olakšale (inovativno) poslovanje, Vinković je apelirao na predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti da poduzetnicima olakšaju vidljivost i pristup tim brojnim izvorima informacija, koje mogu unaprijediti poduzetništvo, pa na taj način i pokrenuti gospodarstvo.

Pozitivan primjer inovativnog poduzetništva osobno je predstavio Mladen Ardalić iz Osijeka, kreator uspješne mobilne aplikacije Moja tvrtka koja je zamišljena upravo kako bi poduzetnicima olakšala suvremeno poslovanje. Osvrnuo se i na poteškoće s kojima se u poslovanju susretao i naglasio potrebu za upornošću u radu kako bi se postigao zacrtani cilj.

U diskusiji koja je uslijedila u kontekstu inovativnosti bilo na razini poduzetništva, društva ili na osobnoj ravni ponavljali su se motivi i pojmovi poput odvažnosti, volje, promjena, međusektorske suradnje i lokalnih vlasti na usluzi građanima. Zaključno su se sudionici složili da svaka pozitivna promjena kreće od razine pojedinca i u tom smislu pozvali na aktivnost i optimističan stav bez straha od promjena i pogrešaka kao nužnih koraka na razvojnom putu.

Među sudionicima okruglog stola bili su mali poduzetnici, predstavnici Razvojne agencije VSŽ HRAST, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Vukovar, Ekonomske škole, studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku, udruga građana, Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara, ispred Vukovarsko-srijemske županije viši savjetnik specijalist Hrvoje Radman iz UO za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj te predstavnici grada Vukovara: pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić i zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković.