Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske na središnjoj proslavi Dana Rusina u Republici Hrvatskoj održanoj u Vukovaru. Obilježavanje je organizirala Koordinacija rusinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
Nadnevak prvog doseljenja Rusina u Vojvodinu je 17. siječnja 1751. za vrijeme Austro-ugarske monarhije. Tada je administrator Bačke Franc Josip de Redl potpisao ugovor s Mihajlom Munkačijem iz sela Červenova u Bereškoj župi, prema kojem je morao dovesti 200 rusinskih obitelji grkokatoličke vjere iz gornjougarskih krajeva znanih kao "Gornja zemlja" u Ruski Krstur u Vojvodini. Tim potezom počela je kolonizacija Rusina na područje današnje Bačke a 80 godina kasnije počelo je sistematičnije naseljavanje Rusina na područje današnjih Petrovaca, Mikluševaca, Starih Jankovaca, Grabova, Vukovara, Vinkovaca...
Brojni Rusini kao i čelnici rusinskih političkih, vjerskih i kulturnih organizacija iz zemlje i inozemstva, iskazali su osobitu radost što i ove godine mogu svečano obilježiti praznik svih Rusina iz Republike Hrvatske. Manifestacija je okupila brojne pripadnike rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj kao što su predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin, Zvonko Kostelnik član Savjeta za nacionalne manjine, Boris Bučko predsjednik Koordinacije Rusinske nacionalne manjine Republike Hrvatske te predstavnike grko-katoličke crkve.
Na svečanoj akademiji kulturno-umjetnička društva predstavila su bogatstvo rusinske kulture i tradicije.