U cilju podizanja svijesti o ključnim izazovima s kojima se susreću mladi i njihovi roditelji, Europski dom Vukovar je organizirao tribinu 11. studenog 2019. godine u Gradskom muzeju Vukovar pod nazivom Prilike i prijetnje za djecu i mlade u virtualnom svijetu.

Izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj predstavio je tijekom tribine podatke dobivene u okviru najvećeg europskog istraživanja o medijskim navikama djece kojim je koordinirao 2017. godine u Hrvatskoj. U istraživanju je sudjelovalo 1.017 djece i jednak broj njihovih roditelja i skrbnika. Nažalost, u jednom dijelu je istraživanje pokazalo zabrinjavajuće podatke, primarno kada je riječ o komunikaciji. Djeca od 11. do 18. godine sve manje komuniciraju s roditeljima, osobito najmlađi, po pitanju neprimjerenog sadržaja na internetu. Samo 1/10 djece razgovara s bližnjima kada naiđu na uznemirujući sadržaj.
Kada je riječ o roditeljima, istraživanje je pokazalo da su oni svjesni postojanja problema ali da na individualnoj razini i prema osobnoj procjeni traže pomoć ili savjet o tome kako zaštititi djecu od negativnih utjecaja medija, naročito elektroničkog nasilja. Međutim, sustavno se ovoj temi ne govori. Škole ne govore dovoljno o medijskoj pismenosti, naročito u osnovnoškolskom uzrastu. Neki roditelji su dali prijedlog uvođenja nastavnog predmeta koji govori o medijskom obrazovanju djece. Dakle, roditelji nisu dovoljno osnaženi da se bore sa izazovima modernog doba i nemaju dovoljno znanja o alatima i mehanizmima kojima bi zaštitili djecu.

Osim rezultata istraživanja, gospodin Kanižaj je predstavio i nekoliko aplikacija koje roditelji mogu koristiti za provjeru sadržaja kojima su djeca izložena na internetu.

Savjet upućen roditeljima tijekom tribine je da u što ranijoj dobi razgovaraju s djecom i ostvare kvalitetnu komunikaciju kako bi se stvorilo međusobno povjerenje te kako bi mogli razumjeti zašto dijete želi gledati određeni sadržaj, igrati igricu i slično. Također je važno u ranoj fazi napraviti kućna pravila ponašanja u odnosu na izloženost medijima i ne posustajati u donesenim odlukama.

Savjet za djecu i mlade je da promišljaju više o privatnosti i dijeljenju osobnih podataka, da se upoznaju s pravilima ponašanja i uvjetima korištenja stranica na internetu, da ne otkrivaju lokacije na kojima se nalaze i da prave selekciju kada prihvaćaju prijatelje na društvenim mrežama.

Tribina je organizirana kao dio programa Društveni kapital u zajednici (podržanog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva).