Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar 28.lipnja organiziralo je u Hrvatskom domu koncert kulturno-umjetničkog stvaralaštva u okviru manifestaciju Dani ukrajinske kulture. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH i Grad Vukovar.

U programu koncerta sudjelovale su ukrajinske udruge: UKPD „Ukrajina“ Slavonski Bod, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, KPDU „Karpati“ Lipovljani, učenici koji izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u OŠ Antuna Bauera, te članovi domaće udruge sa pjevačkim zborom, solistima, vokalno-instrumentalnim ansamblom i dječjom skupinom ukrajinskog narodnog stvaralaštva Sonečko.

U predvorju Hrvatskog doma izložen je dio izložbe knjiga „Zavičajna zbirka Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske“ prigodom 25. obljetnice njenog osnutka. Autorica izvorne izložbe otvorene u Zagrebu i kataloga koji je izložen danas u Vukovaru je Katarina Todorcev Hlača, voditeljica središnje knjižnice u Zagrebu. Izdavačka djelatnost Ukrajinaca i Rusina je jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj i izuzetno je važna za trajno egzistiranje nacionalne kulture.

Manifestaciju su posjetili: Veleposlanik Ukrajine u RH Vasylj Kyrylyč, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom Ivanom Mujkić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina VSŽ Svetislav Mikerević, predstavnik odjela za Društvene djelatnosti Grada Vukovara Siniša Mitrović, članovi Savjeta za nacionalne manjine RH, predstavnici i predsjednici vijeća ukrajinske nacionalne manjina sa gradskih, općinskih i županijskih razina iz raznih sredina Hrvatske, te gosti iz Lipovljana, Zagreba, Slavonskog Broda, Kaniže, Vukovara, Petrovaca…

Organiziranje ovakvih manifestacija izražava potrebu pripadnika ukrajinske nacionalne manjine za očuvanjem etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a istovremeno je i važan doprinos kulturnom i društvenom razvitku našeg grada i županije na čijem području djeluje udruga.