Dana 10. rujna 2020. godine Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići organizirala je Okrugli stol na temu Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju, u Hotelu Lav Vukovar, s početkom u 10,00 sati. Okrugli stol realiziran je u okviru projekta Što sve sportom mogu ja!, sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Voditeljica projekta, Slađana Trbulin zvanično je otvorila Okrugli stol te pozdravila prisutne sudionike. Riječima dobrodošlice obratila se i predsjednica Udruge gđa. Viktorija Matin.

Na naše veliko zadovoljstvo i čast odazvali su se predstavnici nadležnih institucija, ustanova i udruga koji su kvalitetno doprinijeli raspravi na okruglom stolu. Svoj dolazak na okrugli stol upriličili su savjetnik Pravobraniteljice osoba s invaliditetom g. Mario Burek, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gđe. Mirjana Radovan i Martina Jagnjić (u ime Službe za pripremu i provedbu programa iz fondova EU), gđa. Zlata Gilja ispred Vukovarsko-srijemske županije (partneri na projektu) i g. Dado Marković ispred Grada Vukovara (Savjetnik za sport i branitelje), predstavnici Hrvatskog para taekwondo saveza, direktorica Martina Petranović i treneri reprezentacije HPTS-a g. Marijo Rendulić i g. Matija Soro. Dolazak na okrugli stol također su upriličile predstavnice OŠ Josip Matoš, ravnateljica Mirela Posarić i djelatnice škole Dejana Varnica i Matea V. Launek te ravnateljica DV Vukovar I, gđa. Mirjana Kulić. Preko ZOOM aplikacije uključio se g. Hrvoje Antonio Belamarić, novinar te svojim javljanjem dao je na značaju okruglom stolu.

S obzirom da kroz projekt sportski koračamo zajedno, i ovaj put su uz nas bili partneri na projektu Sportski objekti Vukovar, ravnatelj Ivan Szabo sa djelatnicima SOV-a (uključeni u projekt), u ime Društva naša djeca Vukovar djelatnica i voditeljica sportskog programa Dragana Shoukry te u ime udruge Vukovarki leptirići voditelji sportskog programa Hrvoje, Antonio i Karlo.  

Na našu radost, na okruglom stolu sudjelovala je i učenica Ekonomske škola Vukovar (18 g.) Jovana Mićanović (dijete s TUR) koja je svojim govorom dala na značaju važnosti i prisutnosti djece s TUR te iznijela da snovi mogu biti ostvarivi.

Rasprava na okruglom stolu je tekla u smjeru:

  • iznošenja problematike na terenu (sustav je prisutan, ali spor), broj djece s TUR je u porastu, nedostupnost pružatelja socijalnih usluga posebice u ruralnim područjima, otocima i manjim sredinama/gradovima, smanjenje satnice za pružatelje socijalnih usluga
  • prisutnosti diskriminacije za koju se ulaže dosta napora kako bi se umanjila
  • javno zalaganje o pravima djece s TUR i omogućavanje da budu ravnopravni članovi društva (koristiti alate društvenih mreža)
  • financijskih sredstava za projekte ima, ali je manjak komunikacije među institucijama – udrugama – ustanovama te novac ostane neiskorišten
  • uvid u nedostatak kvalitetnog kadra te kapaciteta udruga i ustanova da se povlače sredstva iz EU fondova koji imaju otvorene Pozive za kategoriju sport radi uključenja djece s TUR
  • potrebno je poboljšati infrastrukturu sportskih objekata kako bi pristup djece s TUR bio poboljšan radi bavljenja željenim sportom i/ili prepoznavanjem potencijala
  • kontinuirana edukacija djelatnika koja radi s djecom s TUR
  • iznošenje primjera dobre prakse lokalnih ustanova koje direktno rade s djecom/mladima s TUR te pronalaženja rješenja radi savladavanja poteškoća (pretežito se odnosi na prijevoz djece s TUR do obrazovnih ustanova i sl., posebice u vrijeme prisutnosti virusa)
  • iznošenje primjera dobre suradnje i partnerstva, kao što je projekt Što sve sportom mogu ja! gdje je djeci s TUR, kroz integrirane programske aktivnosti omogućena inkluzija, socijalizacija, stvaranje ljubavi prema sportu, terapijsko djelovanje te individualan i grupni pristup korisnika i djelatnika (kineziolog, terapeut)
  • Vukovarski leptirići su jedni od primjera dobre prakse rada s djecom s TUR kroz sustav pružatelja socijalnih usluga te volje i spremnosti da se provode i europski projekti radi proširenja aktivnosti usmjereni na djecu s TUR, kao što je ovaj projekt Što sve sportom mogu ja!

Završnicu okruglog stola, svojim obraćanjem i zahvalom upriličila je predsjednica Udruge Viktorija Matin te je pozvala sve prisutne na ručak i ugodno druženje uz priču na ovu temu.

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Što sve sportom mogu ja! kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85%) te Republika Hrvatska iz sredstava Državnog proračuna (15%).

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju

Vukovarski leptirići