Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dana volontera, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar organizirala je 9. VUFIS – Vukovarski festival igre i smjeha, koji je održan 01. prosinca 2022. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.
Na festivalu je sudjelovalo više od 150 osoba s intelektualnim oštećenjem koji su članovi i korisnici 8 udruga i ustanova sa područja Vukovarsko-srijemske županije i to korisnici: Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar, CZR „Mala Terezija".

Vinkovci, Društva osoba s invaliditetom «Zvjezdice» Gunja, OŠ Josipa Matoša Vukovar, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići" Vukovar, Dječjeg doma Sveta Ana Vinkovci, Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva crvenog križa Županja, Društva za pomoć
osobama s invaliditetom „Golubovi" Županja koji su se predstavili s dramskim i glazbeno-plesnim nastupima, dok je Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još? na izložbenom štandu predstavila svoj sajam stvaralaštva.

Svojom nazočnošću podršku projektu su dali pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Vukovara gđa Ivana Mujkić i gosp. Darko Dimić pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara, zamjenica pročelnika za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko srijemske županije gđa Andrijana Dujmić i gđa Ana Lovrenščak, voditeljica Odsjeka za turizam ispred odjela za turizam i kulturu Vukovarsko srijemske županije, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama gosp. Ozren Catela, te brojni ravnatelji i predstavnici organizacija, ustanova i udruga sa područja grada Vukovara.

Festival su otvorili korisnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar plesnim programom.

Održavanjem ove manifestacije, osobe s intelektualnim oštećenjem sva svoja znanja i sposobnosti imali su prilike pokazati svim članovima lokalne zajednice, dobili su mogućnost predstaviti svoj rad, pokazati što su oni to naučili tijekom godine, što oni to mogu i znaju. Pokazali su da su i osobe s intelektualnim oštećenjem ravnopravni članovi naše zajednice.

Bez pomoći suradnika, volontera, članova svih udruga i ustanova, ova manifestacija ne bi zaživjela već 9. godinu!