Povodom Međunarodnog dana volontera, PRONI Centar za socijalno podučavanje, nositelj programa Volonterski centar Vukovar, 5. prosinca uručio je godišnje volonterske nagrade pojedincima i organizatorima volontiranja s područja grada Vukovara.

Volonterske nagrade za 2022. godinu pod sloganom „Učinimo našu zajednicu boljom“ dodijeljene su u sljedećim kategorijama:

- Nagrada za volonterski angažman pojedinca – Đorđe Bošnjak
Član je i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Vuka iz Vukovara. Dugi niz godina nesebično pruža pomoć i potporu ne samo osobama s invaliditetom, nego i ljudima koji od njega zatraže bilo koju vrstu pomoći. Budući da osobe kojima pomaže, a najčešće osobama s teškim invaliditetom, ne mogu doći do udruge u kojoj volontira ili na potrebno odredište, on ide do njih kadgod je to potrebno. Svoje volonterske sate uglavnom provodi u vozilu, prevozeći osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi do potrebnih odredišta sukladno njihovim potrebama.

Inače, osim volontiranja u ovoj udruzi, aktivan je volonter i u nekim drugim udrugama, a isto je kod sebe prepoznao još davne 1965. godine, gdje je kao predsjednik omladine, osmišljavao programe i aktivnosti za provođenje slobodnog vremena mladih, u to vrijeme njegovih vršnjaka.

Tijekom 2022. godine za Udrugu osoba s invaliditetom Vuka iz Vukovara, koja je i poslala nominaciju, volontirao je preko 320 sati u radu s korisnicima, a vjerujemo da je sada taj broj još i veći.


- Nagrada za volonterski angažman pojedinca – Mateo Mandić
Vrlo je empatičan i uvijek spreman za razgovor, što je u radu s djecom s teškoćama u razvoju vrlo značajno.

U Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići svoje volonterske sate i dane provodi u organiziranim kreativnim radionicama s djecom s teškoćama u razvoju, ali isto tako i u pružanju potpore istima u aktivnostima učenja i pisanja zadaće sa školskom djecom u poludnevnom boravku udruge.

Osim toga, sudjeluje i u prikupljanju novčanih sredstava za rad udruge putem izrade i prodaje rukotvorina na štandovima udruge, a također i promovira istu, čime doprinosi razvoju inkluzivnog volontiranja, važnog za stjecanje samopouzdanja pojedinaca pa i njega samog, ali i drugih volontera.

Tijekom 2022. godine za udrugu, koja ga je i nominirala, volontirao je 95 sati te na taj način doprinio njezinom daljnjem razvoju, održivosti i prepoznatljivosti u zajednici.


- Nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera – OŠ Josipa Matoša Vukovar
Iako su formalno ustanova za odgoj i obrazovanje djece i mladih, to im ne predstavlja prepreku kada je riječ o uključivanju volontera u njihov rad. Ne samo da se radi o uključivanju volontera, već je riječ i o podupiranju inkluzivnog volontiranja među mladima.

Tako se od veljače ove godine njihovoj ustanovi priključuje mladić s poremećajem iz spektra autizma, koji svakodnevno svoju ljubav prema kuhanju, a to je ono i za što se formalno obrazovao, na volonterskoj osnovi svakog radnog dana usmjerava ka poslovima pripreme i kuhanja obroka za učenike, postavljanjem blagovaonice te održavanjem kuhinjskog prostora. Time ispunjava svoj dan, ali je i velika pomoć školskom kuharu, čime se dodatno unaprijedilo funkcioniranje škole u tom segmentu rada. Osim toga, na ovaj način doprinosi se i kvaliteti njegova života, ali i njegovih roditelja.

U svoj rad, posebice u dio programa nakon formalnog dijela nastave, ustanova je uključila i strane volontere, koji svoje slobodno vrijeme kroz pripremu i provedbu kreativnih radionica s učenicima, dva puta tjedno doprinose kvaliteti rada, ali i osobnom razvoju svakog učenika. Naravno, to doprinosi i njihovom osobnom razvoju i satisfakciji.

Ovo su samo neki od primjera i pokazatelja uključivanja volontera, a u cilju im je nastaviti raditi na ovaj način. Ovakvim pristupom istaknuli su se kao primjer dobre prakse uključivanja volontera.


- Nagrada za poticanje razvoja volonterstva – Srednja strukovna škola Marko Babić Vukovar
Tek potkraj prošle godine, ova ustanova pokrenula je i osnovala školski volonterski klub i krenula u planiranje razvoja volonterstva, no ova godina bila je u potpunosti posvećena tom cilju.

Na razvoju volonterstva i školskog Kluba, a samim time i jačanju svijesti i motivacije među mladima, radilo se kroz ulaganje u znanja i vještine mladih, putem poticanja istih na sudjelovanja u obrazovnim aktivnostima u području volonterstva te kroz planiranje, pripremu i provedbu niza volonterskih akcija, kako u njihovoj školi, tako i u lokalnoj zajednici, samostalno ili u suradnji s drugim dionicima. Osim toga, školski djelatnici, ulagali su i u razvoj vlastitih kapaciteta u svrhu kvalitetnijeg upravljanja volonterima i djelovanja Kluba.

Poticanje razvoja volonterstva značajno je doprinijelo povećanju broja članova školskog volonterskog kluba, međusobnom povezivanju učenika, kako unutar škole, tako i među školama, kao i s djelatnicima škole, roditeljima, ali i članovima zajednice u čijem okruženju su se aktivnosti provodile.


- Nagrada za postignuti učinak volonterske akcije – OŠ Siniše Glavaševića Vukovar
Kako i na koji način ostvariti učinak na djecu, pokazali su tu svojim predanim radom kroz aktivnosti školskog volonterskog kluba. To nisu samo ostvarili na učenike koji su aktivni članovi njihova Kluba, već kako kažu, na sve učenike.

Kroz organizaciju i uključivanje u različite volonterske akcije tijekom cijele godine, poput sudjelovanja u humanitarnim akcijama prikupljanja paketa obiteljima stradalima u potresu ili izbjeglicama te izrade pisama i poruka podrške djeci iz Ukrajine, samostalno ili u suradnji s djelatnicima Crvenog križa Vukovar i drugih udruga izvan grada, djecu su prije svega učena empatiji, razumijevanju, odgovornosti, dobroti i ljepoti darivanja i pomaganja.

Tako je kroz cjelogodišnju angažiranost ostvaren učinak na izgradnju njihova karaktera i osobnost, a ovim pristupom djeca su usmjerena u svijet humanosti i volonterstva te odgovornih, empatičnih i aktivnih građana spremnih pomoći drugima.


Inače, ovo je već osma godina za redom kako, u suradnji i uz potporu Grada Vukovara, PRONI Centar za socijalno podučavanje organizira svečano dodjeljivanje volonterskih nagrada.

Ovogodišnji program održan je u Gradskoj knjižnici Vukovar, a muzički ga je obogatio učenik Glazbene škole Vukovar, Maro Mudri. Svečanu dodjelu, svojim dolaskom, podržali su zamjenik gradonačelnika g. Filip Sušac te pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara g. Josip Paloš.

Još jednom, čestitamo dobitnicima volonterskih nagrada, kao i svim volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom doprinose lokalnoj zajednici i radu organizacija i ustanova u čijim volonterskim programima sudjeluju.

Sretan Međunarodni dan volontera želi vam Volonterski centar Vukovar!