×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2012/11/09/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/11/09/01

U organizaciji Europskog doma - Vukovar i njemačkog univerziteta ZAWIW iz Ulma, održani su susreti partnera i sudionika međunarodnog projekta "Dunavske priče" iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Srbije. U okviru projekta održana je jednodnevna konferencija, književna večer, izložba fotografija, slika, ručnih radova i koncert „Jesen u glazbi". Dobra suradnja i veliki entuzijazam svih učesnika, omogućili su ostvarenje ovog vrlo zanimljivog i vrijednog projekta .

Na naše veliko zadovoljstvo koncert „Jesen u glazbi" obogatili su i gosti njemačke nacionalne manjine iz Mađarske; pjevački zbor „ Liederkranz" - Lánycsók, te plesna i pjevačka grupa iz mjesta Bácsalmás. Kroz pjesmu i ples, pokazali su vrlo visoku razinu amaterizma. Umijeće, koje gotovo da više pripada profesionalnim nego amaterskim okvirima. Ove dvije udruge vrlo uspješno njeguju njemačku tradiciju i njemačke običaje.

Dunav je bio put kojim su se doseljavali Nijemci u ove krajeve,... I nakon više stotina godina Dunav ostaje poveznica, koja kroz pjesmu, ples i stare običaje spaja ondašnja i današnja pokoljenja... Spaja prošlost i sadašnjost Podunavskih Nijemaca. Najveći dio publike bili su upravo gosti međunarodne konferencije EDVU-a, a među njima je bilo i pripadnika Podunavskih Švaba koji su bili ganuti i sretni vidjevši kako se ovdje njeguje njemački jezik i kultura. Posebno je bila ganuta gospođa Elza iz Ulma , koja je među mađarskim gostima iz oba mjesta pronašla poznanike.

– Kako je svijet malen – rekla je gospođa Elza i nije mogla skriti suze radosnice, kada je čula gotovo zaboravljene narodne pjesme iz njezine mladosti.

Značajan doprinos svečanom ugođaju koncerta dao je i nastup Puhačkog kvarteta Gradskog puhačkog orkestra Vukovar, pod voditeljskom palicom Meden Branka.

Mada je u istoj večeri bilo više raznih manifestacija u gradu, gradonačelnik Željko Sabo i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine, gospođa Dragica Holoker – Radumilo, našli su vremena da svojom nazočnošću uveličaju ovaj događaj.

Sljedećeg dana, Udruga Nijemaca i Austrijanaca - Vukovar, uz ostale udruge nacionalnih manjina grada Vukovara, sudjelovala je sa svojom tradicionalnom kuhinjom na zajedničkoj oproštajnoj večeri, u svečano dekoriranoj sali hotela Lav. Uz tamburaše, dobru tradicionalnu kuhinju, vino i pjesmu veselje je potrajalo do kasno u noć.

{gallery}2012/11/09/01{/gallery}