Na mnogobrojne upite kupaca, a vezano za funkcioniranje i rad razdjelnika troškova koji su ugrađeni na ogrjevna tijela/radijatore tarifnih kupaca toplinske energije na zajedničkom mjerilu topline, dajemo prikaz načina izvedbe i rada sustava za lokalnu raspodjelu troškova isporučene toplinske energije kupcima.
Sustav se ugrađuje u višestambene objekte u kojima ne postoje tehnički uvjeti za ugradnju zasebnih mjerila toplinske energije u svaku samostalnu uporabnu cjelinu/stan (ima više vertikala grijanja u stanovima, ne postoji mogućnost jednog priključka na sustav grijanja ili bi izvedba bila preskupa itd.).
Navedeni sustav sačinjavaju elektronički uređaji tzv. razdjelnici troškova/alokatori (uređaji za lokalnu raspodjelu troškova) sa kojih se elektroničkim putem očitavaju podaci (broj impulsa) i šalju preko M-bus mreže u računalo gdje se podaci pospremaju, odnosno dalje obrađuju sukladno zakonskim odredbama, slika 1.
Mnogim kupcima toplinske energije prava je nepoznanica ono što uređaji prikazuju na svom ekranu, slijedom čega smo pojasnili prikaz podataka koji se u intervalima pojavljuju na ekranu, jedan za drugim, uz pojašnjenje svakog pojedinog podatka, slika 2.
Također, obavještavamo tarifne kupce toplinske energije na zajedničkom mjerilu topline da će uskoro na kućnu adresu svakog od njih, opskrbljivač toplinskom energijom, tvrtka Tehnostan d.o.o. Vukovar, dostaviti priloženi letak sa opisom opreme i rada uređaja za lokalnu raspodjelu i obračun toplinske energije.


S poštovanjem !
Tehnostan d.o.o.
Vukovar