Osnivanjem tvornice Bata u Borovu započelo je i razdoblje pokretanja značajnog niza novina koje su danas dragocjen izvor za povijesna istraživanja i upoznavanje svih oblika društvenog života na ovom području.

Već 15. srpnja 1932. izašao je prvi broj lista Vjesnik saradnika firme Bata koji je nakon osmog broja promijenio ime u Prodavaoc, a od 1940. nosi naziv Prodavač.
Prve novine u Jugoslaviji namijenjene radnicima neke tvornice bile su upravo novine Borovo koje započinju s izlaženjem 15. studenog 1932. godine.

Batini radnici izdavali su 1934-1935. časopis Saradnik od kojeg je izašlo 15 brojeva prije nego što je bio zabranjen.

Izbor najboljih suvremenih članaka izlazio je u mjesečnim izdanjima od 1936. do 1941. godine. Bio je to dobro uređen časopis s raznolikim izborom članaka prevedenih iz tiska cijelog svijeta.

Apsolventi Batine škole izdavali su 1938-1940. časopis Novi čovek.

Gotovo je potpuno nepoznato da je kod Bate u Borovu bilo i središte prodajne mreže za Bliski istok i sjevernu Afriku. Na tom području bilo je 1938. godine 70-ak prodavnica (u Palestini 14, Sudanu 10, Egiptu 27, Iraku 9, Siriji 8, Cipru 3 i Somaliji 1).

Za potrebe ove mreže u Borovu su izlazile novine The Bata Salesman. Ukupno je izašlo sedam brojeva (27. lipnja – 24. rujna 1938.). U novinama su članci na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku dok se naslov pojevljuje u zaglavlju na još na hebrejskom i arapskom jeziku. Zanimljivo je da je list tiskan u vukovarskom Novom dobu.

Sačuvani primjerci ovih novina vrlo su rijetki i traganje za njima u elektroničkim katalozima velikih knjižnica nije do sada dalo rezultate.

Gradska knjižnica Vukovar ima u svom fondu 4 broja (2, 3, 4 i 6) te ih ovdje predstavlja u digitalnom obliku kao posebnu dragocjenost svoje Zavičajne zbirke.

Zbirku pogledajte na poveznici: https://gkvu.hr/category/digitalna-zbirka/the-bata-salesman/