×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2012/12/17/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/12/17/03

U četvrtak, 13.12.2012. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Antologija hrvatske ratne drame (1991.-1995.) u izboru Sanje Nikčević. Gosti, među kojima su bile i zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Dragica Holoker-Radumilo, imali su priliku uživati u izvrsnom i nadasve zanimljivom predavanju profesorice i dramaturginje Sanje Nikčević koja ih je kroz knjigu Antologija hrvatske ratne drame (1991.-1995.) upoznala s dramama koje su napisane, izvođene u kazalištu ili na radiju za vrijeme rata.

U cijelu priču uvela nas je Alemka Mirković citatom „Kada topovi govore, muze šute" istaknuvši da je kazališna scena dugo vremena isticala kako za vrijeme rata kazalište nije bilo aktivno i nije nastala ni jedna drama. To ju je jako pogodilo i nakon što je upoznala prof. Sanju Nikčević, koja je bila istog mišljenja složila se s njom da je potrebno ispravite nepravdu i pokazati hrvatskoj i široj javnosti dobre, kvalitetne, zanimljive, važne i velike drame koje su nastale u tom razdoblju. Prof. Sanja Nikčević popisala je 98 djela koje su nastala u tom razdoblju, a u Antologiji hrvatske ratne drame je predstavljeno samo 11 drama.

Prof. Sanja Nikčević je predstavila svaku dramu posebno, a također je publiku nasmijala zanimljivim pričama o tome kako su nastajale i kako su pripremane pojedine predstave u Osijeku ili Dubrovniku. Glumica Osječkog HNK Jasna Odorčić svojom glumačkom interpretacijom dočarala nam je pojedine ulomke iz drama, dok su gosti imali priliku uživati u pojedinim isječcima iz radio drama koje je profesorica pustila.

Profesorica je istaknula da drame koje su nastale za vrijeme rata prikazuju realistične i jasno prepoznatljive situacije kao što su razoreni domovi, uništene bolnice, svakodnevno bombardiranje, svijet koji se ruši i u kojem je afirmacija ljudskih vrijednosti potrebnija još više. Upravu su afirmaciju ljudskih vrijednosti donosile drame koje su budile emocije i dovodile do katarze kroz tople i plemenite likove i poticale suosjećanje gledatelja s likovima na sceni. Drame koje su održavane u ratu kod gledatelja su ostavljale pozitivne emocije i dobre vrijednosti, a kazalište je bilo svetište, točka otpora agresoru, mjesto borbe za normalan život.

Profesorica je najavila da je u pripremi knjiga „Antologija hrvatske ratne komedije" koje prikazuju kako je i za vrijeme rata postojao smijeh, a mi se nadamo da će knjiga biti ubrzo objavljena i da ćemo opet imati čast ugostiti profesoricu i dramaturginju Sanju Nikčević i uživati u njezinom predavanju.

Više fotografija s događaja možete pogledati na web stranici www.gkvu.hr ili na našem Facebook -u.

{gallery}2012/12/17/03{/gallery}