U Gradskoj knjižnici Vukovar održan je susret s autoricom knjige „Rak na duši", svjetski poznatom liječnicom, kirurginjom, humanitarkom te počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto, dr. Nelom Sršen. Vidno pod dojmom nakon posjete vukovarskoj bolnici, dr. Sršen je nazočne upoznala sa svojim radom, kao i iskustvom koje je doživjela u borbi s osobnom bolešću. Unatoč velikom medicinskom znanju kao i radu s vrhunskim timom stručnjaka te brojnim znanstveno provjerenim i potkrijepljenim medicinskim metodama liječenja, dr. Sršen smatra kako u liječenju onkoloških oboljenja u prvom redu, postoji i drugi pristup. Svojim humanitarnim radom i pomaganjem osobama ovako teškog zdravstvenog stanja, na neki način pomaže i vraća ono što je ona dobila od drugih tijekom svoje osobne borbe s bolešću. Nakon izlječenja, analizirajući zašto joj se sve to dogodilo, dr. Sršen spoznala je kako postoji uska povezanost između oboljenja tijela i stanja duha. Mi, odnosno naše misli, stvaraju određenu energiju. Ovisno o tome jesu li naše misli, a time i naše emocije pozitivne, ta energija je dobra i dobro utječe na naše stanje. Suprotno tome, ukoliko smo ispunjeni lošim mislima, automatski se potiču negativne emocije koje potom uzrokuju stvaranje negativne energije i dolazi do narušavanja ravnoteže stanja i duha. Dolazi do oboljenja. Potkrijepivši primjerima, dr. Sršen je obrazložila kako se u nama samima nalazi osnova za poticanje razvoja bolesti. Pacijenti su često puta sami protagonisti svojih bolesnih stanja, no također i od nas samih započinje proces ozdravljenja. Pokazalo se da je najbolji i najučinkovitiji lijek upravo onaj za kojeg pacijent vjeruje da će mu sigurno pomoći.

Svi mi nosimo nekakav teret prošlosti, no unatoč tome, neke traume treba prigrliti na prihvatljiv način koji ne šteti našem tijelu i ne vodi k bolesti. Ne treba imati teret prošlosti i u isto vrijeme se bojati budućnosti, jer živimo u sadašnjosti i to je vrijeme u koje trebamo usmjeriti svoje misli i osjećaje, dakle svoju energiju. Naši prioriteti trebaju biti jasni, ali i ispravni. Prije bolesti, kako je autorica knjige rekla, sve što joj je bilo na prvom mjestu, nakon dobivene bitke, otišlo je na zadnje mjesto. U knjizi ona govori o biću i o tome kako je najbolji liječnik u nama samima.

Osim dr. Nele Sršen, o pozitivnim iskustvima koje su doživjele govorile su i Ružica Marjanović te Karmen Marija Jelaković, a moderator susreta bio je Mladen Pavković. S dvije glazbene točke u programu su sudjelovali Tomislav Šustić i Branko Čulić. Sve prisutne pozdravile su i ravnateljica knjižnice Vlatka Surma Szabo te zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković, koja je zajedno s pročelnicom Odjela za društvene djelatnosti Dragicom Holoker – Radumilo nazočila ovom događaju.

Više fotografija pogledajte na www.gkvu.hr te na Facebooku Gradske knjižnice Vukovar.

{gallery}2012/12/12/02{/gallery}