×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2013/02/07/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/02/07/03

Dana 6. veljače Državni je arhiv u Vukovaru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar priredio prigodnu arhivsku večer, koja je koncipirana kao kulturno-promidžbena manifestacija sa svrhom da upozna javnost s djelatnošću ove arhivske ustanove, te ukaže na potrebu zaštite dokumentarnoga materijala kao prvorazrednog arhivskog izvora za proučavanje zavičajne povijesti, zbog čega ova ustanova s pravom nosi epitet čuvara pisane zavičajne baštine te zajedno s drugim baštinskim ustanovama u kulturi, doprinosi integralnoj zaštiti cjelokupnog kulturnog dobra RH.

Večer je priređena u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar, a nakon pozdravnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice, Vlatke Surma Sabo i zamjenice gradonačelnika Grada Vukovara, Danijele Stanković, okupljene je ispred Državnog arhiva u Vukovaru pozdravio Stjepan Prutki, v.d. ravnatelja Arhiva, dok su u arhivskoj večeri sudjelovali Darko Rubčić, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, koji je iznio zanimljive crtice o povijesnom kontekstu razvoja arhivske službe u nas s osvrtom na važnost arhivskog gradiva ne samo za povijest, već i u svakodnevnom javnom životu svih građana, te važnosti koju arhivi pridaju arhivskom zapisu u samom procesu njegova nastajanja, dok se ono nalazi kod svojih stvaratelja – javnih ustanova, ali i drugih subjekata – društava, udruga te čak privatnih osoba. Potom je Irena Milobara, arhivist Državnog arhiva u Vukovaru, u izlaganju „Državni arhiv u Vukovaru-arhiv u zajednici" prikazala povijesni razvoj arhivske službe na području Vukovarsko-srijemske županije s naglaskom na osnivanje, rad i djelovanje ove arhivske ustanove uz navođenje arhivskih fondova i zbirki koje se čuvaju u arhivu te načine i mogućnosti njihovog korištenja.

Večer je upriličena i prezentacijom nove web-stranice Državnog arhiva, te prigodnom izložbom odabranog arhivskog materijala iz arhivskih fondova i zbirki. Izložen je materijal koji predstavlja svojevrsnu riznicu našeg arhiva, kao što su stare javne isprave, školske svjedodžbe, domovnice, putne isprave i sl. Osim njih javnost je imala priliku vidjeti i neke od najstarijih isprava, kao što su spisi vinkovačke gimnazije s druge polovice 18. stoljeća, ili primjerci najstarijih zemljišnih knjiga s područja naše županije, također s kraja 18. stoljeća.

Više fotografija pogledajte na našoj web stranici www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2013/02/07/03{/gallery}