×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2013/04/15/05
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/04/15/05

Gradska knjižnica Vukovar i Društvo knjižničara Slavonije i Baranje organizirali su stručni skup Mreže za umrežavanje: Novi oblici komunikacije u knjižnicama – društvene mreže i njihovo korištenje. Skup je održan u Hotelu Lav u četvrtak, 11. travnja 2013. godine, a okupio je više od 60 knjižničara s područja Slavonije i Baranje i to iz narodnih, školskih te specijalnih knjižnica.

Stručni skup otvorila je dramska skupina učenika iz OŠ Mitnica kratkom predstavom „Potraži me u knjizi, pronađi me u knjižnici", nakon koje je uime domaćina Skup pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar i potpredsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje, Vlatka Surma Szabo. Zamjenica gradonačelnika, Danijela Stanković, također je pozdravila sudionike Skupa, a nakon predstavljanja knjižnice – domaćina video uratkom Skupu se obratila i Marina Vinaj, predsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje.

U prvom dijelu Skupa, o načinima korištenja mreža u svrhu veće dostupnosti, te o primjerima dobre i manje dobre prakse nazočnosti knjižnica u virtualnom svijetu i na društvenim mrežama, govorila je Kristina Babić iz Agencije za odnose s javnošću „Simfonija". Nadalje je doc.dr.sc. Boris Badurina s Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavio rezultate istraživanja o profilima i načinima komunikacije korisnika i knjižnica putem društvenih mreža te o promjenama koje se vremenom događaju.

O uslugama Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, a koje se odnose na društvene mreže, nazočne je informirao Srđan Lukačević, koji se ujedno i osvrnuo na nove i sve potrebnije vještine koje bi knjižničari modernog doba trebali posjedovati.

Na Stručnom skupu razmjenjivali su se i primjeri dobre prakse, među kojima su bili: FB profil te mrežne stranice Gimnazije u Požegi, koje je predstavila Aleksandra Pavlović; mrežne stranice Knjižnice III. gimnazije Osijek o kojima je govorila Sanja Galic dok je o virtualnoj knjižnici OŠ Bilje nešto više rekao Tihomir Dunđerović. O snazi društvenih mreža izlagao je Tihomir Marojević iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

U trećem dijelu Skupa, predstavljena su poster izlaganja o konkretnim rezultatima prisutnosti knjižnica na društvenim mrežama putem kojih su se predstavile Gradska knjižnica Vukovar, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te knjižnica Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

Zaključak skupa je činjenica kako je sve više knjižnica prepoznalo važnost i vrijednost prisutnosti u virtualnom svijetu putem mrežnih stranica, ali i društvenih mreža, čime se komunikacija knjižnice – korisnici poboljšava, a knjižnice se približavaju sve većem broju novih i potencijalnih korisnika.

{gallery}2013/04/15/05{/gallery}