{gallery}2016/02/24/03{/gallery} Američki kutak Vukovar i Udruga Profesor Baltazar iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a, organizirali su i proveli edukativne radionice na temu 3D pisača i cjelokupnog procesa izrade 3D modela, od ideje i skice do modela.

Davor Komericki i Nikola Hranilović iz Udruge Profesor Baltazar polaznike radionica su ukratko informirali o povijesnom razvoju 3D pisača, kao i oblicima ove tehnologije koja se koristi u različitim zemljama svijeta kao i za različite namjene. Činjenica je da postoji tendencija da s vremenom 3D ispisi sve više budu korišteni u svakodnevnom životu te da ovaj oblik rada bude dostupan svima.

Radionice su bile namijenjene učenicima 5. i 6. razreda osnovne škole te učenicima srednje škole, a polaznici su tijekom radionice imali mogućnost korištenja 3D pisača. Predavači su im, osim korisnih informacija vezano za kupnju i rad na 3D pisačima, dali i osnovne smjernice za programe koji se koriste za izradu 3D modela. Posebno je prikazan način rada u besplatnom programu Tinkercard dostupnom na https://www.tinkercad.com

Budući da Gradska knjižnica Vukovar također posjeduje 3D pisač, u planu su i daljnje radionice s ciljem edukacije za korištenje ove vrste moderne tehnologije.

Osim ovih radionica, Davor Komericki i Nikola Hranilović pokretači su i posebnog projekta pod nazivom ZEZ. ZEZ centar je mjesto u kojem će se svima, od 4 do 94 godine, a osobito djeci i mladima, posebnim sadržajem - interaktivnim eksponatima, kreativnim radionicama i sl., približiti znanost na vrlo praktičan i zabavan način. Ideja je napraviti poseban znanstveni prostor, po uzoru na slične koji postoje diljem svijeta, na kojem će posjetitelji moći istraživati i upoznavati se sa znanošću kroz iskustveno učenje.

Više o ovom i drugim sličnim projektima možete pronaći na https://www.facebook.com/zezhr i https://www.facebook.com/udrugaprofesorbaltazar/?fref=pb&hc_location=profile_browser.