{gallery}2016/02/26/01{/gallery} U Gradskoj knjižnici Vukovar održano je putopisno predavanje i predstavljanje udruge Nomadi, čiji je jedan od osnivača i vodiča, Kristijan Grubišić, alias Gruba, posjetiteljima na živopisan način predstavio ljude i krajeve koje je tijekom svojih dugogodišnjih putovanja posjećivao i upoznavao.

Kao što definicija pojma kaže: "Nomadi su ljudi i društva koji zbog kulturoloških, gospodarskih ili svjetonazorskih razloga nisu prihvatili sjedilački način života", a tako i Gruba slijedi svoj put...

Svaki slobodni trenutak provodi na stijeni, rijeci, planini ili biciklu, bilo u Hrvatskoj ili tuđini.
Putujući fotografijom, Gruba je kroz tematske cjeline prikazao portrete ljudi, različite vrste i načine prehrane, životinje, gradove, prijevozna sredstva i još mnogo zanimljivih stvari koje je susretao i koje su ga manje ili više oduševile i često iznenadile.

Gimnazijalci, koji su u velikom broju prisustvovali ovom predavanju, kao i drugi posjetitelji, imali su priliku vidjeti različitosti života i kultura doslovno sa sve četiri strane svijeta. Humorističnim prikazom i osobno proživljenih pustolovina, Gruba je ovaj način putovanja i upoznavanja svijeta učinio još uzbudljivijim i privlačnijim. U uvodnom dijelu, ravnateljica Knjižnice, Vlatka Surma Szabo, istaknula je kako mlade generacije imaju mogućnost ostvariti svoje snove, a ovo predavanje je primjer kako se samo treba odvažiti i napraviti prvi korak.
Vukovarska knjižnica često je mjesto održavanja putopisnih predavanja i ovo je još jedno u nizu zanimljivih programa koje je organizirala i to u suradnji s Gimnazijom Vukovar.