U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u utorak, 26. ožujka 2013. godine otvorena je izložba akademskog slikara Vatroslava Kuliša.

Jedan od donatora u Zbirci Muzej Vukovara u progonstvu, Vatroslav Kuliš izlagao je više puta u Vukovaru.

Prijatelje Muzeja i ljubitelje umjetnosti pozdravila je Ruža Marić ravnateljica , koja je uz riječi dobrodošlice predstavila umjetnika Vatroslava Kuliša i likovnog kritičara Milana Bešlića. Autor postava Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik govorio je o izložbi, a o samom likovnom stvaralaštvu Vatroslava Kuliša govorio je poznati likovni kritičar Milan Bešlić.

Na ovoj izložbi Vatroslav Kuliš se predstavlja recentnim ciklusom. Riječ je o velikim formatima ulja na papiru 4.5 x 1,5 metara koji su nastajala unazad nekoliko godina.

"Herbarium Pictorium" i "Vatrene kugle" naziv je dva ciklusa iz kojega su probrani Kuliševi radovi. Odabir slika koje su izložene iskrena je i optimistična koloristička priča, svojstvena Kuliševom dosadašnjem likovnom istraživanju. Upravo je boja u njegovim radovima dominantna. Bešlić stoga ističe da je Vatroslav Kuliš slikar kolorističke tradicije no i da bi ga trebalo iščitavati i u kontekstu europskih, napose američkih slikara na čijem je ishodištu razvijao vlastiti rukopis.

Vatroslav Kuliš rođen je 1951. u Vidošima. Zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti završio je 1971. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976., u klasi prof. Šime Perića. Od 1978. do 2002. godine radio je u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" kao likovni urednik Opće enciklopedije i Hrvatskoga biografskog leksikona. Uz slikarstvo, bavi se grafičkim dizajnom i scenografijom. Autor je niza scenografskih rješenja za glumačku družinu "Histrion", kazalište "Komedija", "Zagrebačko kazalište lutaka" i HNK u Zagrebu. Autor je više grafičkih mapa. Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu (Cite des Arts), Munchenu, New Yorku, Melbourneu...

Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj kao i u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja među kojima su odličje "Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića" 1997.

Izlagao je na 100-tinjak samostalnih i više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

{gallery}2013/03/27/02{/gallery}