Povodom nadolazećeg najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u srijedu 27. ožujka i četvrtak 28. ožujka 2013. godine u Gradskom muzeju Vukovar održane su etno radionice „Farbanja i šaranja jaja".

Prvi dan osim zainteresiranog građanstva prisustvovali su: Udruga Etno škrinjica iz Bogdanovaca i Društvo Hrvatska žena iz Vukovara. Predsjednica Društva Hrvatska žena Šima Šesto za prezentaciju je donijela vezene otarčiće koji se nose na Svetenje i pletene košarice s pisanicama, rad njihovih žena. Drugi dan predviđen je bio za školsku i predškolsku djecu. Osim školaraca na raspustu organizirano su nam došla djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 1, skupina Jabučice s odgojiteljicama Biserkom Bernatović i Snježanom Rak.

Mario Kiš i Slavica Kiš iz Bogdanovaca demonstrirali su nam razne tradicijske tehnike urešavanja jaja: od šaranja voskom, jednoslojnog i višeslojnog bojanja - koje se zove svilopis do vezenja jaja.

Prigodom razgledavanja Gradskog muzeja radionicu su posjetili savjetnik Veleposlanstva Japana u Zagrebu Mitsuhiko Shinomieye i treća tajnica Chie Oshimu. Uglednim gostima darovane su pisanice.

Sve je prošlo u vedrom raspoloženju i ugodnoj atmosferi, a radionice je održala kustosica Renata Devetak Roca.

{gallery}2013/04/02/01{/gallery}