{gallery}2015/05/20/02{/gallery}Prva aktivnost održana je dana 22. travnja 2015. godine, kada je Gradski muzej Vukovar sa Vukovarskim iskricama pod vodstvom Lilijane Radobuljac održao predavanje i likovnu radionicu KULTURA NA DLANU koju su osmislili kustosica povjesničarka umjetnosti Rosanka Savić Mitrović i pripravnik Zoran Šimunović, akademski slikar.
Dana 13. svibnja 2015. godine održano je predavanje naziva METAMORFOZE DVORCA ELTZ na kojem je kustos Toni Roca govorio o izgradnji i namjeni zgrade Dvorca Eltz kroz stoljeća, a restauratorica i konzervatorica Ana Pavešković-Burazer o konzervatorsko-restauratorskim radovima u Mramornoj dvorani i baroknim prostorijama Dvorca Eltz. Na predavanju su sudjelovali učenici osmog razreda OŠ Antuna Bauera s profesoricom Lovorkom Krajnović Tot s kojom postoji dugogodišnja suradnja na području muzejske edukacije. Zbog velikog zanimanja predavanje je održano i 18. svibnja te su u njemu sudjelovali učenici petog razreda OŠ Dragutina Tadijanovića s profesorom Zoranom Jakšićem koji su sa velikim interesom pratili održana predavanja.
Tijekom travnja i svibnja kroz muzejsku akciju SUDBONOSNO DA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR prikupljane su fotografije mladenaca koji su se vjenčali u Dvorcu Eltz i fotografije mladenaca koji su se u Dvorcu fotografirali za uspomenu na svoj vjenčani dan. Na Međunarodni dan muzeja održana je prezentacija prikupljenih fotografija, uz druženje svih sudionika akcije i građana koji su posjetili Muzej. Zbog velikog odaziva ova muzejska akcija se nastavlja i dalje.
Na kraju muzejskog dana održano je predavanje ODRŽIVOST VUKOVARSKOG PODRUČJA OD PRAPOVIJESTI DO SREDNJEG VIJEKA arheologinje Gorana Kušić.
Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Vukovar otvorila je Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara koja je pozdravljajući sve prisutne ukazala na važnost kulturnih manifestacija kojima se promoviraju baštinske vrijednosti svake sredine pa tako i Grada Vukovara.
Cjelodnevno otvoren Muzej ugostio je mnogobrojne posjetitelje među kojima posebno ističemo grupu djece osnovne škole iz Orašja, grupu motorista iz Švicarske koji zajedno sa motoristima iz više hrvatskih krajeva putuju Hrvatskom. Muzejom su prošetali i naši sugrađani pokazujući vrijednosti stalnog postava svojim prijateljima.
Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Vukovar osmišljeno je i kao poticaj za daljnje aktivnosti kojima se želi uključiti lokalno stanovništvo na sudjelovanje u sakupljanju muzejske građe i aktivnom sudjelovanju u njenoj prezentaciji.