{gallery}2015/05/26/01{/gallery} Dodjelom nagrada i priznanja glumcima u Gradskom muzeju Vukovar dana 24. svibnja 2015. svečano je zatvoren 22. Festival glumca.
Festival glumca, punog naziva Festival monodrame i komorne scene, jedini je festival u RH kojemu je u središtu „Glumac jer Glumac je središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sam i kao mnoštvo, može s punim pravom reći „Kazalište-to sam ja" „I nije slučajno da se taj festival dogodio u Slavoniji odakle potječu naši najbolji glumci. Ta energija je svakako prenesena iz Zagreba u Vinkovce i tu će i ostati, u svojoj kolijevci, u svojoj Slavoniji" (Velimir Čokljat)

Grad domaćin 22. Festivala glumca je Grad Vukovar, predstave su se održavale u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Otoku i Iloku.
U sklopu Festivala odigrano je 17 predstava predstava ispred ocjenjivačkog suda
Izbornik 22. Festivala glumca je glumac Vinko Kraljević. Čast uloge domaćina 22. Festivala glumca pripala je prvaku drame HNK Goranu Grgiću, članovi ocjenjivačkog suda bili su istaknuti glumci Velimir Čokljat , Denis Brižić i Jasminka Antić.
Organizatori Festivala su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca.

Festival glumca održava se uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, HUZIP-Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti, gradova:Vukovara, Županje, Vinkovaca, Iloka i Otoka.

Nagrade su dobili:
Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi
260 dana Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Nagrade Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodijeljena je Mladeni Gavran za ulogu Majke u predstavi "Sladoled" Mire Gavrana u režiji Borisa Svrtana i produkciji Teatra Gavran iz Zagreba

Nataši Janjić za ulogu Rite u predstavi Ritina škola Willyja Russella u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba

Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu Brkiću za ulogu Ivana u predstavi Hrvatski emigranti Miroslava Međimorca u režiji Miroslava Međimorca i produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Marku Torjancu za ulogu Pravdana u predstavi Ritina škola Willyja Russela u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba.
Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodijeljena je Danijelu Radečiću za ulogu Vanje u predstavi Moja obitelj i jedan jež Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i produkciji Kazališta Smješko iz Zagreba.

Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodijeljena je
Erni Rudnički za uloge u predstavi Nevjerojatan događaj autorskog projekta Ivice Boban i glumaca u režiji Ivice Boban i produkciji Kazališta KNAP iz Zagreba.
Nagrade su uručili: u ime Ministarstva kulture RH : izaslanica ministra kulture Iva Hraste Sočo, u ime Vukovarsko-srijemske županje: župan Božo Galić, u ime grada Vinkovaca: gradonačelnik dr. Malden Karlić, u ime grada Vukovara: zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, u ime grada Županje: zamjenik gradonačelnika Mladen Dogan, u ime grada Otoka: gradonačelnik Josip Šarić, u ime grada Iloka: zamjenik gradonačelnika Željko Prskalo, u ime organizatora: Slaven Nuhanović, izvršni producent Festivala i Marija Filipović, tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Festival je svečano zatvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, prisutnima su se obratili predsjednik Festivalskog odbora i HDDU-a ,Slavko Juraga, izaslanica ministra kulture RH, Iva Hraste Sočo, domaćin Festivala Goran Grgić i u ime Grada Domaćina Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika. Svečanost dodjele nagrada i priznanja glazbenim izvedbama uveličali su vokalni umjetnik Zrinko Sočo i pijanistica Matea Kovačić. Voditelji programa bili su Selena Andrić i Ivan Čačić.
Nakon svečanosti dodjele nagrada i priznanja zaslužnim glumcima, održalo se tradicionalno Glumačko sijelo na turističkom gospodarstvu Dunavski raj u Vukovaru.