{gallery}2016/06/02/01{/gallery} Svoj posjet Vukovaru akademik Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kövera započeli su polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te odali počast poginulima i nestalima. Na Trgu Republike Hrvatske posadili su drvo prijateljstva, nakon čega su se zaputili u Mađarski dom.

Akademik Željko Reiner rekao je kako otvaranje Mađarskog doma u Vukovaru pokazuje koliko Hrvatska brine o nacionalnim manjinama i njihovoj kulturi. „Nedavnim, novim zakonom koji omogućuje izbor hrvatskog predstavnika u Mađarski parlament je poboljšan položaj hrvatske manjine u Mađarskoj", istaknuo je Reiner te poručio kako su Hrvatska i Mađarska izvrstan primjer dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kövera pohvalio je odnos nove Vlade prema mađarskoj nacionalnoj manjini. „Mađarska na Hrvatsku ne gleda samo kao na dobrog susjeda, prijatelja i strateškog partnera koji se primjereno odnosi prema nacionalnim manjinama što je rijetko u Karpatskoj kotlini, nego na Hrvatsku Mađarska gleda i kao na partnera u srednjoeuropskoj suradnji", rekao je Kövera.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je da je u Mađarski dom uloženo puno predanog rada i izuzetno dobre volje i suradnje. „Zahvaljujem gospođi Jakumetović i svim članovima koji su zajedno s Gradom Vukovarom i gradskih tvrtkama nesebično uložili sve svoje resurse i vrijeme kako bi u vrlo kratkom roku oformili Mađarski dom u Vukovaru", te napomenuo kako je Vukovar ponajprije hrvatski grad koji je otvoren grad za sve ljude dobre volje i nacionalne manjine koje žive u njemu te izrazio nadu za ovako dobrom suradnjom i sa svim ostalim nacionalnim manjinama u gradu Vukovaru

Predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović objasnila je da su Mađarski dom izgradili uz pomoć mađarske Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. „S Gradom Vukovarom smo realizirali ideju mađarske etno kuhinje kojom nam je cilj sve posjetitelje upoznati s mađarskim kulinarstvom. Gradonačelnik je tom idejom bio oduševljen te smo napravili projekt i predali ga Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara te je ideja realizirana. Projekt je iznosio više od pola milijuna kuna te ovim putem zahvaljujem Gradu Vukovaru na uloženim sredstvima", rekla je Rozalija Jakumetović.

U etno kuhinji se planiraju radionice mađarske kuhinje i slastica, a posjetitelji u kući mogu vidjeti i izložbenu sobu te se upisati u knjigu posjeta. Uz projekt etno kuhinje i nusprostorije, sama obnova devastirane kuće u kojoj je danas Mađarski dom iznosila je 35 000 eura.
Važno je napomenuti da danas u Vukovaru živi 347 pripadnika mađarske nacionalne manjine.