{gallery}2016/09/19/01{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava nazočio je proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj koja je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima.

Podno Spomenika hrvatskom branitelju izaslanstva gradova Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom položili su vijence i upalili svijeće. Na žrtvu hrvatskih branitelja te značajan dan hrvatske povijesti u spomen koje se s ponosom proslavlja Dan HRM-a, podsjetio je dogradonačelnik Miro Družijanić pozvavši na minutu šutnje kojom je odana počast svima poginulim za slobodu Hrvatske. Ispred gradske luke predstavnici gradova Makarske i Vukovara s mornarima HRM-a također su položili vijenac na Spomen – ploču pomorske bitke kod Makarske.

S raketne topovnjače-41 'Vukovar', jednog od moćnijih brodova Hrvatske ratne mornarice koji je pod zapovjedništvom Nikole Kovačića uplovio u makarsku luku, položen je vijenac u more i na taj način odana počast i zahvalnost svim poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima.

U spomen na slavnu i najveću pomorsku bitku 18. rujna 887. godine slavi se Dan HRM-e. Na makarskom akvatoriju Hrvati su tada porazili nadmoćnu mletačku flotu te se taj datum, prema odluci prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obilježava kao Dan HRM.