{gallery}2016/09/24/03{/gallery} Krapinsko-zagorska županija je u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila", u organizaciji Radija Kaj i Etnografskog muzeja pripremila poklone za vukovarske mališane. Dječjim vrtićima Vukovar 1 i Vukovar 2 darovali su tradicionalne drvene igračke izrađene u Mariji Bistrici.

„Izrazito smo ponosni i veseli što najmlađim Vukovarkama i Vukovarcima možemo pokloniti ove drvene igračke i time im izmamiti osmijeh na licu, jer ništa na svijetu nema ljepše od dječjeg osmjeha, a sve što u djecu uložimo, zasigurno će nam se vratiti", rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

Zahvaljujući projektu, djeca diljem Republike Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, imaju priliku upoznati se s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne zaštićene kulturne baštine, a do sada je projektom obuhvaćeno 60-tak vrtića širom Hrvatske, a projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf te jedinice lokalne samouprave na svom području. Osim drvenih igračaka, partner na projektu, tvrtka Narodne novine, poklonila je vukovarskim vrtićima komplete crtačkog pribora.

Tom prigodom je 60-tak mališana iz dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2 nastupilo u nošnjama, a izveli su i popularni slavonski bećarac. Posebno za njih odigrana je i predstava Vilko i Dlakavi čovjek u izvedbi Laboratorija zabave.

Ravnateljica DV Vukovar 1 Mirjana Kulić zahvalila se u ime 500 djece i osoblja. Naglasila je kako je mnogim roditeljima djece koja pohađaju vrtić u Vukovaru, upravo Zagorje bilo dom tijekom progonstva, a tamošnje stanovništvo olakšalo im je djetinjstvo.

Jarmilka Beljička-Karlaš, ravnateljica DV Vukovar 2 pridružila se zahvalama i istaknula kako tradicijske vrijednosti, identitet, korijeni i podrijetlo nisu zaboravljeni u odgoju i obrazovanju djece te da je upravo to pravi put kojim djecu treba pripremati za budući život koji ih očekuje.

Djeca vukovarskih vrtića zajedno s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom donatorima su se zahvalili glasno uzviknuvši „Hvala Kaj".