{gallery}2016/10/24/05{/gallery} Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček prisustvovao je premijeri igrano-dokumentarnog filma Jakova Sedalara „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991." predstavljenog u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Film iznosi detalje domoljubne misije hrvatskog iseljenika Antona Kikaša 1991. godine, poklona oružja hrvatske zajednice Toronta, MUP-u i Zboru narodne garde RH.

Uz sjajnu glumačku postavu, Andreja Dojkića u glavnoj ulozi – Kikaša, Armanda Assantea u ulozi Paula engleskog trgovca oružjem, Božidara Alića, Dragana Despota, Duška Gojića i mnoge druge u sat i 45 minuta Sedlar i scenarist Hrvoje Hitrec prikazali su nepoznate detalje junačke priče iz Domovinskog rata koje im je ispričao sam Kikaš.
„Film iznosi detalje moje domoljubne misije 1991. godine, poklona oružja hrvatske zajednice Toronta, MUP-u i Zboru narodne garde RH te vam nakratko vraća sjećanja na vrijeme i događaje kada su se nad Hrvatskom nadvili tamni oblaci i kad je velikosrpski agresor ne samo sve uništavao nego je htio i prisvojiti veliki dio hrvatskog teritorija, koji od stoljeća sedmog pripada Hrvatima. Te 1991. nisam uopće dvojio trebam li se odazvati i pomoći Domovini kako bi se obranila od do „zuba" naoružanog agresora, kojega smo na kraju ponosno i dostojanstveno pobijedili" ,rekao Kikaš, koji je nazočio vukovarskoj premijeri filma.

Redatelj filma Jakov Sedlar rekao je kako je želio napraviti domoljubnu priču kroz englesku verziju filma. Film prikazuje samo jedan mali dio strahota koje je agresor nemilosrdno nanio Hrvatskoj te značajan doprinos Domovinskom ratu cjelokupne iseljene Hrvatske, od Australije preko Europe do Sjeverne i Južne Amerike - rekao je redatelj Jakov Sedlar.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić naglasio je kako je nakon zagrebačke premijere, logično bilo da vukovarska publika ima priliku prva pogledati ovaj igrano-dokumentarni film.

„Doprinos hrvatske dijaspore u Domovinskome ratu bio je nemjerljiv. Hvala im što su nesebično pomogli obranu Domovine. Ovaj film samo je mali podsjetnik na jedno strašno vrijeme, koje se nikada ne smije zaboraviti. Nadam se kako će ovaj film biti trajni podsjetnik i pouka generacijama koje dolaze",rekao je Šoljić.