{gallery}2016/11/11/02{/gallery} Obilježena je 25. obljetnica slamanja herojske obrane Bogdanovaca, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom.

Jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske bilo je upravo ovo mjesto, i to preko takozvanog kukuruznog puta. 10. studenog 1991. otpor branitelja Bogdanovaca je slomljen, čime je neizbježan bio i pad grada Vukovara.

„Bogdanovce je branilo oko 200 pripadnika Zbora narodne garde i Hrvatskih obrambenih snaga, kao i 176 Bogdanovčana", rekao je Ivan Marković Lasta, zapovjednik obrane Bogdanovaca dodavši kako se njihova imena nalaze u knjizi „Bogdanovci-vrata Vukovara". „U obrani ovog mjesta poginulo je ili je ubijeno 89 Bogdanovčana i 40 branitelja pripadnika Zbora narodne garde i HOS-a, a još uvijek se 20 Bogdanovčana vodi nestalima", ističe Matković.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice otvoren je Spomen dom Bogdanovci. Naime, Sportski moto klub "Golubica" Vukovar osmislio je i tijekom nepunih 7 mjeseci u potpunosti proveo u djelo projekt Spomen doma Bogdanovci, zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci.

Hrvatsku je 1991. godine branilo 2579 dragovoljca Albanaca, 86 je poginulih, 37 ih se vodi nestalima, a samo u Bogdanovcima 9 osoba Albanske nacionalnosti izgubilo je život. U spomen na njih u Bogdanovcima je po prvi puta obilježen i Dan Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koji će se po riječima Toma Kačinaria, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata obilježavati i narednih godina..