{gallery}2016/12/10/04{/gallery}U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održan je prijem članova savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, a istom je nazočila i PRH Kolinda Grabar-Kitarović

Članovi Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH u Vukovaru borave povodom održavanja sjednice Savjeta Vlade. Gradonačelnik im je tom prigodom poželio dobrodošlicu u grad Vukovar. „Izrazito mi je zadovoljstvo jer se nalazimo u gradu koji je uz glavni grad Zagreb grad svih Hrvata. Vukovar predstavlja simbol stvaranja naše Domovine i svi ga držimo duboko u svojim srcima i duši. Nadam se da ćemo u suradnji svi zajedno početi stvarati Hrvatsku kakvu smo željeli i sanjali, kakvu zaslužujemo", istaknuo je gradonačelnik Penava.

Nazočnima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović govoreći o zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske.„Nadam se da ćete se vi Hrvati koji živite izvan hrvatske domovine, vraćati u Hrvatsku s onim najvrijednijim što imate, a to je prije svega vaše srce i domoljublje, a potom vaše iskustvo, iskustvo rada u drukčijim sustavima koji su nam potrebni ovdje kako bismo promijenili i društvenu klimu da u Hrvatskoj bude puno više optimizma, zajedništva, vjere u sebe i svoju budućnost jer jedino država i narod koji vjeruju u sebe i svoju budućnost mogu ići putem prosperiteta i razvoja. Jedino država koja objedinjuje svoje sveukupno biće, koja koristi iskustvo svakoga i prema svakome nastupa s poštovanjem prema iskustvu i znanju koje je ključ napretka u modernome svijetu. Jedino takva država može se nadati da će biti rame uz rame najrazvijenijim državama svijeta" rekla je predsjednica Grabar Kitarović dodavši kako im je prvi zadatak riješiti problem demografije, mlade zadržati i vratiti u Hrvatsku te im pružiti bolju budućnost.

Tijekom prijema, gradonačelniku Penavi je v.d. ravnateljica Hrvatske Matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić u ime predsjednika Hrvatske bratske zajednice Edwarda W. Pazo-a uručila ček u iznosu od 340.000 kuna za obnovu vukovarskog Vodotornja koji je uplaćen 18. studenog, simbolnično na godišnjicu sloma obrane grada Vukovara.