Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je sastanak s Nenadom Bakićem, posebnim savjetnikom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM.
„Naša ideja je da napravimo pilot-projekt u Vukovaru, uz donaciju svih potrebnih micro:bitova i besplatnu edukaciju za nastavnike. To će radikalno unaprijediti nastavu iz STEM zanimanja, ali i općenito digitalnu kreativnost i pismenost," predstavio je ideju Nenad Bakić ističući veliku aktivnost u istočnoj Slavoniji i posebno u Vukovaru jer je da u konačnici i građani osjećaju da je Vukovar bolje mjesto za život jer njihova djeca imaju vrhunsku edukaciju. „Iznimno nam je drago jer su i škole i gradska uprava spremni na suradnju tako da gledamo u budućnost te vjerujemo kako ćemo podići suradnju na još veću razinu," naglasio je Bakić.
STEM zanimanja su trenutno najtraženija i najplaćenija zanimanja, a tako će biti i u budućnosti. Osim toga, znanja i vještine iz područja STEM-a ulaze u mnoga druga zanimanja. Također, naglasak u edukaciji nije više u prikupljanju znanja, nego vještina i karakternih osobina poput vještina komunikacije, kritičkog razmišljanja i učenja. Ono što je najvažnije za edukaciju je stvarati otvoren duh i čvrst karakter čemu edukacija u STEM područjima snažno pridonosi.
„Edukacija iz STEM područja ima utjecaj i na širu društvenu zajednicu. Sukladno tome, želimo da roditelji djece iz područja s najviše iseljavanja, odnosno Slavonije, uvide kako im i ovdje djeca mogu postati ravnopravni građani 21. stoljeća te će u tome slučaju biti skloniji ostati. Također, cilj je napraviti poželjno okružje za budućeg građanina 21. stoljeća koji će željeti ostati i usavršavati svoju sredinu," objasnio je Bakić.
„Naše je okruženje sve više ispunjeno modernom tehnologijom i edukacija mora ići u korak s vremenom. Ukoliko naša djeca ne budu razumjela i učila o modernoj tehnologiji neće moći konkurirati na tržištu rada te će raditi samo fizičke poslove. Nasuprot tome, moramo ih obrazovati da u potpunosti razumiju tehnologiju. Ne samo kako bi je mogli koristiti nego i tako da ju znaju proizvoditi, usavršavati i kombinirati," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako se radi o novoj pismenosti i to u smislu komunikacije upravljanja novim tehnologijama. „Naši mladi moraju se ravnopravno i konkurentno snalaziti u modernome tehnološkom svijetu. Ne smiju biti tek puki korisnici koji ne razumiju kako funkcionira tehnologija jer tada neće razumjeti ni promjenu koja je nastupila u svijetu" zaključio je gradonačelnik Penava.