U povodu Dana antifašističke borbe, koji se u Hrvatskoj obilježava kao državni praznik 22. lipnja, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnica UO za opće poslove i ured gradonačelnika Sanja Tokić položili su u srijedu vijenac i zapalili svijeću kod Spomen obilježja na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru.
Na tom mjestu pokopani su ostatci 388 žrtava prenesenih iz Dudika, 155 boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 68 boraca Crvene armije poginulih 8. i 9. prosinca 1944. godine u desantu preko Dunava i borba ma za oslobođenje Vukovara.
- Ovom gestom jasno odajemo poruku i prisjećamo se velikog zla koje je zadesilo čovječanstvo 40-ih godina prošlog stoljeća. Još više prisjećamo se ljudi koji su ustali protiv tog zla. Nažalost mnogi su to platili svojim životima. Njima u spomen i pijetet na podnijetu žrtvu, hrabrost, dostojanstvo i obranu ljudskih vrijednosti već tradicionalno na ovom mjestu odajemo počast žrtvama fašizma – rekao je Penava.
Dan antifašističke borbe kao državni praznik u Republici Hrvatskoj obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.