U organizaciji Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko' 90.i Udruge Specijalne policije Slavonski Brod 13.10.20117.godine tradicionalno se obilježava sjećanje na Domovinski rat i 26.obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru.
Navedeni događaj se zbio 13.10.1991.godine na pravcu sela Nuštar - Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru u kojem su sudjelovali ratni pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko ,Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine "Žuti mravi"uz našu tenkovsku i artiljerijsku potporu i potporu Hrvatske vojske.
Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s našim hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci.
Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi od strane srpskog agresora.
Akcija je pokrenuta tog 13.10.1991.godine u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i hrvatske snage kreću u proboj na glavnom pravcu prema selu Marinci te ulaze u tzv. potkovu (lijevo okupirano selo Bršadin, a desno okupirano selo Cerić). Unatoč puno nadmoćnijem neprijatelju Atj Lučko kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi"uspijeva doći do ulaza u selo Marinci potisnuvši neprijatelja i nanijevši mu veliku štetu u ljudstvu i tehnici.
Poslije velikog otpora srpskog neprijatelja koji uništavaju i tri tenka hrvatskih snaga po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar iz razlpga propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa.
Navedena akcija nije dalje nastavljena,ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog podrućja, prisilivši neprijatelja na djelomično povlačenje i pregrupiranje svojih snaga. Značenje ove akcije je bilo to što se privremeno smanjio pritisak na grad Vukovar i njegove branitelje koji su dobili na vremenu u nastavku borbe za Vukovar..
Na tom pravcu Atj Lučko je imala tri poginula pripadnika:Antun Haban,Zdenko Bogdan i Nenad Režić te 7 ranjenih i 8 povrijeđenih pripadnika.
Specijalna policija Slavonski brod je imala također 3 poginula pripadnika:Adam Pavićić,Mato Živić,i Tomislav Vinković,te 6 ranjenih i 4 povrijeđena pripadnika.
Obilježavanjem ove 26.obljetnice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90.i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod žele obnoviti sjećanje i odati počast stradalima u ovom događaju.