Na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz podršku Vlade Republike te vrhovne zapovjednice i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović svečano je otvorena vukovarska vojarna "204. brigade Hrvatske vojske". Danas je ostvaren san Vukovarca te je u Vukovaru trajno smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Svečanosti otvorenja vojarne u Vukovaru nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, izaslanik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Fabijan Kapular, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te brojni drugi visoki uzvanici.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je ponosna što je Hrvatsku vojsku postrojila u herojskom Vukovaru.
„U ovim vremenima kada previše mladih ljudi napušta Hrvatsku, a posebno Slavoniju, dolazak mladih vojnika i vojnikinja u Vukovar ima osobito veliko značenje. Taj proces nema samo vojnu dimenziju nego i važan socijalni i ekonomski značaj," naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je na prošlogodišnjoj sjednici Vlada održanoj u Vukovaru obećao da će Hrvatska vojska doći u Vukovar i to su danas ostvarili.
„Hrvatska vojska je u Vukovaru, u simbolu junaštva u Domovinskom ratu. Hrvatska vojska i herojski Vukovar neraskidivo su povezani još od 1991. godine, a današnjim dolaskom ta veza će postati još jača. Za Hrvatsku vojsku Vukovar ima posebno značenje i drago mi je da i vojarna nosi naziv po 204. vukovarskoj brigadi iz poštovanja prema svim žrtvama hrvatskih branitelja koji su branili Vukovar," istaknuo je ministar Krstičević.

Hrvatska vojska u Vukovaru u funkciji je sigurnosti i pomoći građanima, ali njezino je djelovanje usmjereno i na budućnost. Inženjerijska satnija iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vukovaru bit će u poziciji spremnosti, ali imat će i gospodarsku funkciju. Riječ je o stotinjak inženjera koji u Vukovar dolaze sa svojim obiteljima.

Kao što se Hrvatska vojska u najtežim danima borila za slobodu i živote Vukovaraca tako se i danas vraća kako bi s Vukovarcima gradila bolju budućnost.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom je prilikom zahvalio predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kotarović, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću jer su zajedno izvršili povijesnu zadaću i doveli Hrvatsku vojsku u Vukovar, a hrvatskim je vojnicima izrazio srdačnu dobrodošlicu u njihov grad Vukovar.