Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava odazvao se pozivu Kanadsko-hrvatske gospodarske komore te je u službenome posjetu hrvatskoj zajednici Kanade. Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, a kanadsko-hrvatska gospodarska komora okuplja poslovne subjekte, stručnjake i organizacije s strateškim odnosima (ekonomskom, komercijalnom, političkom i kulturnom) u Kanadi i Hrvatskoj. Komora je osnovana 1995. godine kao neprofitna mreža hrvatsko-kanadskih tvrtki, stručnjaka i organizacija te joj je glavni cilj proširenje i poboljšanje hrvatsko-kanadskog poslovanja u Kanadi.

Gradonačelnik Penava s velikim je zadovoljstvom prihvatio ovaj poziv kako bi hrvatskoj zajednici u Kanadi osobno zahvalio na velikodušnoj podršci tijekom godina, a posebice tijekom prikupljanja donacijskih sredstava u akciji Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva kroz koju su do sada prikupili čak milijun i pol kuna sredstava. Također, gradonačelnik Penava kroz ovaj posjet članovima hrvatske zajednice prenijeti će informacije o uspješnosti provedene akcije, no i o aktualnoj situaciji u Vukovaru.

Hrvatskoj zajednici u Kanadi grad Vukovar uvijek budi poseban interes. Herojstvo i žrtva koju je za sve Hrvate podnio u Domovinskome ratu, ima poseban značaj za sve hrvatske zajednice izvan Domovine te ovo nije prvi puta da je hrvatska zajednica Kanade izrazila svoju velikodušnu podršku. Riječ je o odnosu nastalome u teškim prilikama Domovinskoga rata, no u danima mira potrebno je prijateljske odnose ne samo održavati nego i produbiti. Osim međusobnog povezivanja, ovaj je posjet jedinstvena prilika za otvaranje novih mogućnosti i suradnje na različitim područjima kao što su kultura i obrazovanje, ali posebice gospodarstvo u vidu pronalaska potencijalnih investitora te promocija Vukovara u vidu pogodnog prostora za ulaganje.

Posjeta Kanadi u organizaciji je Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i gospodina Ivana Grbešića, a u delegaciji s gradonačelnikom Penavom nalaze se i vukovarski branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić koji ovom prilikom hrvatskoj zajednici prezentiraju svoja autorska djela; knjige i glazbeno-scenski sprektakl „Bitka za Vukovar" te Viktorin Jurić Paša. Delegacija će u posjetu hrvatskoj zajednici u Kanadi biti od 24. studenog do 4. prosinca te će posjetiti zajednice u Torontu, Hamiltonu, Norvalu, Kitchneru, Windsoru, Calgaryu i Vancouveru.

Foto: fb Ivan Grbešić