Dvodnevni program Svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman započeo je u srijedu polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a ulicama Vukovara polaznici vojne škole prodefilirali su u svečanom mimohodu.
U večernjim satima svoje vještine su Vukovarcima prezentirala Krila oluje, akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Krila oluje izvela su svoj program u formaciji četiri zrakoplova, a potom su uslijedile akrobatsko ceremonijalne radnje Počasno-zaštitne bojne te zajednički koncert Jazz orkestra HV-a i Klape HRM sv. Juraj.
Središnji događaj svečanosti odvio se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru. Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih školskih programa te njihove prijatelje i članove obitelji, svečanosti su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" brigadir Željko Dadić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, prvi zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljski udruga te vjerske i akademske zajednice.

Ukupno je dodijeljeno 86 činova poručnika / poručnika korvete pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, odnosno 21 časnica i 65 časnika Oružanih snaga RH, a predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nagradila je četvero pripadnika OSRH čestitajući svima završetak školovanja, ali i nadolazeći Dan državnosti.
Također, izrazila je posebno zadovoljstvo što je od prošle godine, nakon pet godina stanke, svečana promocija polaznika HVU-a vraćena u Vukovar.
„S dubokim razlogom i svrhom ova se svečana promocija održava upravo u Vukovaru čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim oružanim snagama. Današnja svečana promocija prilika je u kojoj se prepoznaje vaš trud i zalaganje da sebe i cjelokupne Oružane snage unaprijedite. Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH te oružanih snaga savezničkih i partnerskih država želim da nastave na istom uspješnom putu u profesionalnom i privatnom životu," poručila je vrhovna zapovjednica predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
"Žrtva ovoga grada i junaštvo njegovih branitelja svima je vama trajna obveza i poticaj za bespogovornu odanost Domovini kroz uzornu vojnu službu ispunjenu spremnošću za žrtvu za Hrvatsku", kazala je predsjednica istaknuvši kako je upravo spomen na Domovinski rat "nadahnuće vaše hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti u suočavanju sa svim budućim izazovima i prevladavanju zapreka pred koje ćete zasigurno nailaziti u daljnjoj karijeri".
Četvero pripadnika Oružanih snaga RH ručnim satom s posvetom vrhovne zapovjednice OS RH i to: poručnik bojnog broda Stipe Mornar, najbolji polaznik 26. naraštaja intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro"; vojnik Dražen Čarapar, najbolji polaznik 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe u Časničkoj školi "Andrija Matijaš Pauk"; vojnikinja Anamaria Ćurkovuć, najbolja polaznica (vojni pilot) 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; i stožerna narednica Lidija Luksa, najbolja polaznica 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran".
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom još jednom naglasio koliko je ponosan što je Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman od prošle godine ponovno vraćena u Vukovar gdje joj je i mjesto.

„To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu," zaključio je ministar Krstičević pozdravljajući sve hrvatske branitelje Vukovara, invalide Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja.
Ministar Krstičević također je izrazio svoje zadovoljstvo zato što je Hrvatska vojska od danas bogatija za 87 časnica i časnika koji su stekli vrhunsko obrazovanje te će već danas ili sutra biti raspoređeni u HV sa zadaćom da zajedno, timski, odgovorno i dalje rade na jačanju hrvatske pobjedničke vojske.
General Šundov naglasio je kako upravo ovi mladi ljudi predstavljaju budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske te kako će upravo oni uskoro biti nositelji obrambenog sustava naše Domovine.

"Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit liderstva je karakter - zbir ljudskih i etičkih vrlina kao što su hrabrost, umjerenost, pravednost, razboritost i mudrost, a bit karaktera je doživotna težnja za osobnom izvrsnošću", poručuje general.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čestitao je svim promoviranima ističući još jednom kako su Vukovar i Hrvatska vojska neraskidivo povezani. Izvrsna suradnja Grada Vukovara, aktualne hrvatske Vlade, hrvatske predsjednice i resornoga ministra Krstičevića urodila je smještanjem Hrvatske vojska u Vukovar baš kao i povratkom promocija poručnika.

„Održavanje svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta "Dr. Franjo Tuđman" je 2012. godine potpuno neopravdano i iz smiješnih razloga naprasno ukinuto i prebačeno u Zagreb tijekom mandata "kukuriku vlade". Uz pomoć predsjednice Kolinde grabar Kitarović, ministra Damira Krstičevića, ali i cijele hrvatske Vlade, promociju smo uspjeli prošle godine vratiti u Vukovar. Posjetio bih i na imenovanje prvoga aktivnoga generala HV-a iz Vukovara, generala Živanovića, ali i na sami trajni povratak hrvatske vojske u naš grad, i sve to dovoljno govori o tome kakav je smjer i stav zauzela aktualna hrvatska Vlada prema Vukovaru i sve me to jako veseli," naglasio je gradonačelnik Penava.

"Ne moram posebno objašnjavati od kolike je to važnosti za naš grad, davno smo se odredili kako je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar bio naš strateški interes. Postoji još niz koraka koje moramo poduzeti, a ono što je na gradu Vukovaru, je tim mladim vojnicima osigurati stambeno zbrinjavanje i ponuditi ostale sadržaje kako bi imali kvalitetan život čime bi stavili krunu na cijeli ovaj proces dolaska vojske u Vukovar," zaključio je gradonačelnik Penava.
Izobrazbu na vojnim školama uspješno je završilo ukupno 153 polaznika, od kojih 30 polaznika pripadnika Oružanih snaga RH, jedan polaznik Ministarstva unutarnjih poslova i jedan polaznik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 21 polaznik stranih, partnerskih zemalja, iz Bosne i Hercegovine devet, Crne Gore dva, Republike Kosovo dva, Savezne Republike Njemačke jedan, Republike Makedonije četiri, Republike Slovenije dva i Republike Srbije jedan.
Od ukupnog broja polaznika, izobrazbu je uspješno završilo 24 žena, što čini oko 16% od njihovog ukupnog broja. Riječ je o polaznicima koji su završili izobrazbu u časničkim i dočasničkim školama.
Najbolji polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u školskoj godini 2017./2018. su:
26. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" poručnik bojnog broda Stipe Mornar,
17. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe poručnik Dražen Čarapar
21. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ – vojni piloti, poručnica Anamaria Ćurković
16. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe, stožerna narednica Lidija Lukša
38. naraštaj Napredne dočasničke izobrazbe, narednik Damir Sertić
53. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe, skupnik Boris Andžaković
12. naraštaj Izobrazbe za razvoj vođa, skupnik Igor Acketa
Najbolji instruktor u školskoj godini 2017./2018. – narednik Dean Čikvar
Najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole koja nosi ime Blago Zadro, poručniku bojnog broda Stipi Mornaru na svečanoj promociji polaznika vojnih škola gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je plaketu Grada Vukovara i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, koju će poručnik bojnog broda Mornar dodijeliti u humanitarne svrhe.

 VIDEO - Mladi poručnici u Vukovaru