8. listopada prije 27 godina Hrvatskih sabor raskinuo je sve državno-pravne odnose s ondašnjom Jugoslavijom te je Republika Hrvatska time postala neovisnom državom. Povodom obilježavanja Dana na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenicima gradonačelnika Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom odala je počast i položila vijenac.
Delegaciju su činili vijećnici Gradskoga vijeća Grada Vukovara, gradski pročelnici te članovi Savjeta za branitelje.
Ovom prigodom zamjenik gradonačelnika Pavliček svim je Hrvaticama i Hrvatima, građankama i građanima Republike Hrvatske čestitao Dan neovisnosti.
„Unatoč odluci Hrvatskog sabora o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Hrvatska je neovisnost morala biti potvrđena u krvavom Domovinskom ratu koji nam je bio nametnut od velikosrpske agresije i upravo ovdje u Vukovaru gdje su udareni temelji moderne Hrvatske države došli smo se pokloniti svima onima koji su dali svoj život za ovu Hrvatsku državu, a na nama je da svojim poštenim radom nastojimo što kvalitetnije izgraditi ovo društvo upravo onako kako su to željeli oni koji leže na Memorijalnome groblju," poručio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
Vijenac je položilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem i izaslanstvom MORH-a i MUP-a.